VMV 1

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  VMV 1

Merivartiolaitoksella oli käytössä ennen sodan alkamista VMV-luokassa 18 kpl eri vuosina ja paikoissa rakennettua alusta, vuonna 1943 rakennettiin luokkaan vielä kaksi alusta lisää. VMV 1 ja VMV 2 olivat rakennettu männystä, kun taas muut VMV:t olivat mahonkia. Merivartiolaitoksen vartiomoottorivene VMV 1 oli rakennettu vuonna 1930 Saksassa. Tämä 23,5 metriä pitkä alus saavuttivat 25 solmun nopeuden 1240 hevosvoiman koneteholla. VMV 1 teki keväällä 1931 koko kieltolain suurimman spriin takavarikon pidättäessään ruotsalaisen vartioalus Tritonin kanssa salakuljetusalus Spren Ahvenanmerellä.

Sodan alettua kaikki VMV:t siirrettiin merivoimien käyttöön. VMV 1, 2, 13 ja 16 osallistuivat 26.7.1941 Bengtskärin majakasta käytyyn taisteluun, joka päättyi vihollisen tappioon. VMV 1 pelasti panssarilaiva Ilmarisen upotessa 13.9.1941 57 miehistön jäsentä ja 23.8.1943 uponneesta miinalaiva Riilahden miehistöstä 11 henkeä. Sodan jälkeen rajavartiolaitoksen käyttöön siirretyt VMV 1 poistettiin palveluksesta vuonna 1950.

Perimätiedon mukaan VMV 1 on hylätty upottamalla ongelmallisena ja tarpeettomana Airistolle, mahdollisesti Kurjenkarin eteläpuolelle tai Lapilan pohjoispuolelle.

Karri Rantanen Ruskosta kertoo syksyllä 2013: ”Olen löytänyt hylyn Vepsän pohjoispuolelta viistolla pari vuotta sitten. Olen katsonut kuvia vartioveneistä ja tässä on konekivääri edempänä kuin muissa ja ajohytin edessä on suurehko ruumaluukku. Alus on itälänsi-suunnassa, keula länteen. Se makaa oikeassa asennossa muta- ja savipohjalla. Ei ole syvällä savessa koska kun kävin peräpeilillä hakemassa nimeä en vielä nähnyt pohjaa. Siinä kohtaa perä alkoi jo kääntyä potkuriakselia kohti. Pyöreähköstä tornimaisesta hytistä päättelin että alus kuuluu merivoimille. Vasenta laitaa seuratessa törmäsin telineisiin joissa VMV:ssä oli taavetit. Ajohytti jatkuu korkean osan jälkeen matalana, sivuilla on pyöreät ikkunaventtiilit. Takaosassa on useita ruumaluukkuja, joihin on työnnetty kansitavaraa kuten ilmastointiputkia. Peräpeili on suora ja levenee sivuilta alaspäin. Oikealla puolella kansi on vaurioitunut hieman ajohytin etureunasta. Hytin edessä on suurehko ruumaluukku, jonka jälkeen kaiderakennelma ja konekiväärijalusta. Joitain luukkuja on vielä keulaan päin ja paljon pyöreitä reikiä kannessa, joissa ollut ilmastointiputkia/ikkunoita? Osassa natsat paikallaan kun ne on katkaistu. Alus on muuten purettu kansirakenteista ja ikkunoista. Myös hytin sisäosat on purettu sikäli kuin pystyin näkemään. Metrin näkyvyydessä ei kaikki ole aivan selvää.”


Tekstin laatija Jukka Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: vartiomoottorivene
Uponnut: n. 1955
Sijainti: Turku, Airisto


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Leijonalippu merellä, Visa Auvinen, Etelä-Suomen Kustannus Oy 1980, s.164-168, 172
  • Navis Fennica 3, toimittanut Erkki Riimala, WSOY Porvoo 1994, s.292, 352, 352
  • Markku A. Lindholm
  • Karri Rantanen Ruskosta

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 23.381' N , 22° 04.563' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi vartiomoottorivene
Kotipaikka Turku
Uppoamisaika n. 1955
Uppoamispaikka Turku, Airisto
Uppoamispaikka ,

Pituus 23,5 m
Leveys 4,2 m
Asento kölillään
Minimisyvyys 21 m

Pohjan syvyys 24 m

Muuta Upotettu ongelmallisena ja tarpeettomana

Laatijat Jukka Saari
MEDIA

Videot


Tekijä tai tekijät:Raimo Kallonen
Video jääsukellukselta Vmv1 -hylylle


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]