Therapia

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > erittäin karkea >  Therapia

Therapia oli brittiläinen 3123 brt:n höyrylaiva, joka oli rakennettu vuonna 1900 Richardson, Duck & Co:n telakalla. Aluksen pituus oli 99 metriä ja leveys 14 metriä.

Therapiaan lastattiin Kalajoen Rahjassa täysi lasti kaivospölkkyjä ja se lähti satamasta 25.9.1913 kohti Englantia ja Cardiffia. Muutaman päivän päästä Rahjassa ajautui maihin kaksi Therapian pelastusvenettä. Niissä ei ollut miehistöä, mutta kylläkin aluksesta pelastettuja tavaroita ja ruokaa. Myös kaivospölkkyjä alkoi ajelehtia maihin Rahjan ja Kalajokisuun välillä. Hylkytavaran joukossa oli myös purjelaivan peräsin. Kalastajat havaitsivat myös merellä puutavaraa ja kajuutan ovia. Itse laivan ja miehistön kohtalo oli täysi mysteeri.

Vasta parin viikon päästä saatiin tieto, että Therapia oli törmännyt Rahjasta lähdettyään vedenalaiseen esteeseen ja uponnut. Miehistön oli pelastanut tanskalainen höyrylaiva Betty ja vienyt heidät Kieliin. Tästä syystä kesti niin kauan, ennen kuin varmuus aluksen kohtalosta saatiin Kalajoelle. Todennäköisenä pidettiin, että Therapia törmäsi illan pimetessä kelluvaan hylkyyn. Tähän viittaa löydetty purjelaivan peräsin. Brittiläiset lähteet kertovat aluksen törmänneen vedenalaiseen kohteeseen.

Katso myös Luotsi- ja majakkalaitoksen karilleajo- ja haaksirikkotilasto 1913
HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.


Tekstin laatija Raimo Lehtimäki

Lähdeluokittelu: erittäin karkea, Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 25.9.1913
Sijainti: Kokkola-Kalajoki


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Luotsi- ja majakkalaitoksen ylihallituksen karilleajo- ja haaksirikkotilasto vuodelta 1913
  • Raahen Sanomat 2.10.1913, 4.10.1913 ja 9.10.1913
  • Satamia, joissa eivät aallot pauhaa, Eka Metsävuori, 1984

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 64° 10.000' N , 23° 00.000' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: erittäin karkea
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Englanti
Uppoamisaika 25.9.1913
Uppoamispaikka Kokkola-Kalajoki
Uppoamispaikka

Pituus 99 m
Leveys 14 mLaatijat Raimo Lehtimäki

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]