Tercia

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Tercia

Tercia tuli Ventspilistä hiililastissa kohti Turkua. Jurmon eteläpuolella pienen aluksen navigointi kävi hankalaksi magneettisten häiriöitten vuoksi, eikä kapteeni enää ollut vakuuttunut oikeasta kurssista. Asiaa päätettiin ryhtyä varmistamaan, mutta samassa Tercian keula nousi jyrkästi karille. Kari oli Saaristomerellä lähellä Kallskäriä, noin kuusi mailia väylältä itään. Alus upposi karin kupeeseen komentohyttiään myöten. Tänne miehistö ja laivan keittäjätär kiirehtivät tavaroineen.

Radiolla oltiin jo aiemmin saatu yhteys Merivartiostoon ja ensimmäisenä puolilta öin paikalle saapuikin Rautavene (RV) 11 Bodöstä. Pian sen jälkeen apuun riensivät Meripelastusseuran Merikokko sekä vartioalus Kuikka. Merenkäynnin takia miehistö, jonka keski-ikä oli vain 16 vuotta saatiin pelastusaluksiin vasta aamunkoitteessa. Pimeässä hylyssä aikaa oltiin vietetty viulua soittaen ja hirtehishuumoria viljellen rauhallisen kapteeni Eino Peltosen viisikymmenvuotisella elämänkokemuksella.

Tercia oli upotessaan 22 vuotias, sen kuollut paino oli 800 tonnia ja sen omisti porvoolainen varustamo. Hylkyä on matalan sijaintinsa takia purettu huomattavasti.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: moottorilaiva
Uponnut: 26.10.1962
Sijainti: Korppoo, Jurmo, Kalkskärs lägnan


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Helsingin Sanomat 27.10.1962
  • Suomalaisia laivaonnettomuuksia 1953-1973, Hannu Vapalahti, Judicor Oy 1997, s.82

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 42.230' N , 21° 35.520' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi moottorilaiva
Uppoamisaika 26.10.1962
Uppoamispaikka Korppoo, Jurmo, Kalkskärs lägnan
Uppoamispaikka , ,

Pituus n. 75 m
Leveys n. 12 m
Kunto Teräsrakenteisen rahtilaivan hylkyä on purettu huomattavasti ja loppu on hajonnut romuksi matalikolle. Pääkone kyljellään pohjassa.

Pohjan syvyys 1,5 - 8 m
Pohjan laatu Kivikko, kallio


Laatijat Päivi Vaheri

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]