SRT 461

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > karkea (n. 1-5 km) >  SRT 461

30-metrinen teräsrakenteinen neuvostotroolari (no.141) rantautui Hiittisten koillispuolella Bergön luona ja jäi sinne pintahylyksi. Se näkyy edelleenkin maamerkkinä peninkulmien päähän. Alus oli ostettu hiljattain suomalaiseen omistukseen ja se oli tarkoitus kunnostaa myytäväksi edelleen Ruotsiin sliteläiselle varustamolle yhdessä kolmen muun laivan kanssa. Myöhemmin selvisi kuitenkin, että troolaria olikin kaupattu jo kotimaassa ja se oli täällä vaihtanut omistajaa melkoisella vauhdilla. Lopulta kolmas suomalaisfirma ilmoitti laivansa katoamisesta viranomaisille ja sen etsinnät aloitettiin.
Uudenvuoden tienoilla hiittisläiset merivartijat hätkähtivät läheiselle saarelle ilmaantuneesta Neuvostoliiton lipulla varustetusta aluksesta ja luulivat haaksirikon tapahtuneen. Tarkempi tutkiminen osoitti, että laiva oli yön aikana vartavasten ajettu kiville ja vieläpä kiinnitetty tukevasti vaijereilla rantakallioihin.
Omistaja, joksi ilmoittanutta kolmatta firmaa luultiin, kertoi myyneensä laivan vastikään neljännelle firmalle, mutta raastuvassakaan papereita ei koskaan löytynyt. Salkoon vedetty Neuvostoliiton lippukin on vailla selitystä. Tästä omistusepäselvyydestä johtuen romu on jäänyt paikoilleen. Sitä ei uskalleta toimittaa poiskaan, jos vaikka oikea omistaja nostaisi moisesta metelin. Aluksen uumenista on löytynyt merkkejä aiemmista huipputehokkaista radiolaitteistoista.
Hylky on poistettu.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: karkea (n. 1-5 km), Laiva
Tyyppi: troolari
Uponnut: 12.1972
Sijainti: Bengtskär


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Heikki Moision henkilökohtaiset arkistot

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 55.000' N , 22° 44.000' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: karkea (n. 1-5 km)
Materiaali
Tyyppi troolari
Kotipaikka Suomi
Uppoamisaika 12.1972
Uppoamispaikka Bengtskär
Uppoamispaikka
Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]