SC/SHTS-408

Olet tässä Etusivu  > Sukellusvene  > erittäin karkea >  SC/SHTS-408

NL:laisen sukellusveneen tiedettiin tutkivan mahdollisuutta torpedoida laskettua sukellusveneverkkoa. Sukellusvenettä vastaan hyökättiin 16.5 ensin torpedoveneiltä laukaistuin syvyyspommein, mutta varmemmaksi vakuudeksi paikalle lähetettiin vielä saksalaisia vartioaluksia yhdessä miinalaiva Ruotsinsalmen ja Riilahden kanssa.

Verkon pitävyyttä oli lähetetty koettelemaan kokenut merisusi Ivan Travkin SC-303:lla. Vene yritti läpi, yli ja ali useasta kohdasta, mutta tuloksetta. Suomalaiset saivat Travkinin koneäänet kuulokkeisiinsa ja aloittivat ajojahdin. Vene pääsi kuitenkin karkaamaan Kallbådagrundin lähistölle, jossa se jäi makaamaan pohjaan samalla kun miehistö sai kaipaamaansa lepoa. Yksi mies oli jätetty valvomaan veneen torniin, Galkin nimeltään. Stressin laukaisemassa paniikissa hän päästi sukellustankit tyhjiksi ja nosti silmänräpäyksessä veneen pintaan ja hyppäsi samassa ulos mereen.

Muun miehistön vasta herätessä saksalaiset olivat havainneet pinnalla kelluvan veneen ja kiiruhtivat paikalle. Galkin poimittiin talteen ja moottoriäänien perusteella aloitettiin syvyyspommitus, johon suomalaiskuoro yhtyi 22.5. Kolme päivää kestäneen metsästyksen tuloksena Kallbådagrundin eteläpuolella pintaan nousi halkaisijaltaan 30-metrisiä ilmakuplia, runsaasti öljyä ja joukko hylkytavaraa. Myöhemmin on selvinnyt, että paikalla olikin kaksi venettä ja upotettu vene oli toinen paikalle lähetetyistä, ensimmäisellä ja viimeisellä matkallaan ollut Pavel Kuzminin vene SC-408.

Sukeltajaryhmät SubZone ja Badewanne löysivät hylyn toukokuussa 2016. Se lepää 72 metrin syvyydessä keskellä Suomenlahtea, Eestin aluevesillä. Sukellusvene oli viimeksi lähettänyt viestin, jossa se ilmoitti saksalaisten lentokoneiden uhasta Vaindloon lähellä, eikä voi ladata akkujaan. Vaindloo on Eestin pohjoisin pieni saari keskellä Suomenlahtea.

Sukellusveneluokan nimen lyhenne SHCH, SCH tai SH tulee venäjän sanasta ”shchuka”, joka tarkoittaa haukea.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: erittäin karkea, Sukellusvene
Tyyppi: sukellusvene
Uponnut: 25.5.1943
Sijainti: Porvoo, Kallbådagrund


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Meririntama, Per-Olof Ekman, WSOY, Juva 1983
  • Kansa taisteli -lehti n:o 8, 1973

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 48.000' N , 25° 49.000' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: erittäin karkea
Tyyppi sukellusvene
Kotipaikka Neuvostoliitto
Uppoamisaika 25.5.1943
Uppoamispaikka Porvoo, Kallbådagrund
Uppoamispaikka ,
Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]