Sankt Nikolaus

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Sankt Nikolaus

Sankt Nikolaus, kotoisin Hampurista, kärsi haaksirikon myrskyssä Ulko-Tammion lähellä 19.- 21.10.1763. Aluksen lastina oli talia, rautaa, hamppua, purjekangasta, öljyä ja jäniksennahkoja. Tammion rantavouti Nils Jepersson näki merellä veneitä kulkevan edestakaisin ja päätteli hylynryöstön olevan meneillään. Hän teki ilmoituksen luotsi-inspehtoori Sommerille. Ulko-Tammiosta Sommer löysi Sepänkylästä kotoisin olevia miehiä hakkaamassa irti hylyn rautaosia. Laivan osia ajautui maihin useille saarille, mm. Ulko-Tammiolla, jossa kerättiin talteen hylkytavaraa. Sommer takavarikoi eräältä Variksen saarella ”pelastustöissä” olleelta mieheltä verisen paidan, joka oli ilmeisesti kuulunut jollekin murhatulle laivan miehistön jäsenelle.
Tästä rantarosvousjutusta tuli maamme yksi tunnetuimmista hylynryöstötapauksista. Myöhemmin seuraavana kesänä Sommerin tutkiessa toisen aluksen haaksirikkoa löytyi läheiseltä saarelta purjekankaaseen kääritty ja kivillä peitetty murhatun naisen ruumis. Purjekankaasta löytyi Sankt Nikolauksen laivapapereiden lastikonosomenttimerkki. Pääkirurgi Weise vahvisti kuoleman väkivaltaiseksi.
Pietarista saadun tiedon mukaan miehistössä oli 7 henkilöä. Laiva oli käynyt Kronstadissa missä alukseen oli noussut naishenkilö. Kokonaisuudessa haaksirikossa ja hylynryöstössä kahdeksan menetti henkensä. Aikanaan oikeus kokoontui kuusi kertaa. Rangaistavina oli yht. 52 henkilöä, myös Tammion rantavouti Nils Jepersson, joka oli ollut saaliinjaossa mukana. Rangaistukseksi he saivat sakkoja tai raippoja. Surmatöistä ei kuitenkaan tuomittu ketään.
Hylky saattaa olla Museoviraston hylkyportaalin Ulko-Tammion hylky.


Tekstin laatija Jukka Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Uponnut: 19-21.10.1763
Sijainti: Vehkalahti, Ulko-Tammio


Lähdetiedot:
  • Hannu Konttinen; Kohti Syvyyksiä, Teredo Navalis ry 1992, s. 35.

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 21.090' N , 27° 27.780' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Kotipaikka Venäjä
Uppoamisaika 19-21.10.1763
Uppoamispaikka Vehkalahti, Ulko-Tammio
Uppoamispaikka ,

Pituus n. 20 metriä
Minimisyvyys keulassa 26 metriä
Kunto kaaret pystyssä, pohjalaudoitusta jäljellä, perä melko muodossaan. Ei mastoja jäljellä. Hylyssä ollut yksi kansi, joitan kansipalkkeja jäljellä.

Pohjan syvyys 26-35 metriä

Muuta koordinaatit ovat hylylle vievälle ohjausnarulle, joka lähtee rannasta 5 metrin syvyydestä. Rantakalliossa kylkikiinnitysmahdollisuus ja kiinnityslenkit.

Laatijat Jukka Saari

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]