Sancta Nicolaus

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > erittäin karkea >  Sancta Nicolaus

Tämän saaristossa suusta suuhun periytyneen kertomuksen paikkansapitävyys on vähintäänkin kyseenalainen. Samalla se on ilman muuta erittäin mielenkiintoinen. Kerrotaan, että tanskalainen kaapparilaiva Sancta Nicolaus olisi ollut ankkurissa Kökarin länsipuolella valvomassa Hamnön satamaan tulijoita. Alus on ollut pienehkö, mutta tykein ja entrausvälinein varustettu.
Alueen saaristolaiset saivat laivan piilopaikasta vihiä ja hetken tuumiskeltuaan päättivät hankkia hiukan aineellista hyötyä tiedostaan. Eräs rohkea kalastaja keksi mustaksi rasvattuna uida pimeässä laivalle täytetty haahka päähänsä sidottuna ja veitsi mukanaan. Hänen oli määrä katkoa ankkuriköydet ja peräsimen ohjausköydet. Toimessaan mies onnistuikin ja tuulessa alus rymisteli läheisille kiville ja upposi. Etäämpänä kalastajat olivat veneineen seuranneet tilanteen kehittymistä ja havaittuaan haverin tapahtuneeksi sousivat paikalle. Tanskalaishaaksesta ei enää kuitenkaan näkynyt jälkeäkään; se oli painunut synkkään syvyyteen. Muutama merimies löydettiin kellumasta lankkujen varassa. Hylky on löytymättä.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: erittäin karkea, Laiva
Tyyppi: holkki
Uponnut: 1400 - 1500-l
Sijainti: Kökar


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Erkki Metsävuoren henkilökohtaiset arkistot

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 56.000' N , 20° 51.000' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: erittäin karkea
Materiaali
Tyyppi holkki
Kotipaikka Tanska
Uppoamisaika 1400 - 1500-l
Uppoamispaikka Kökar
Uppoamispaikka
Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]