Sampo

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Sampo

Pienenpuoleinen, 30 metrinen, puurakenteinen 191 brt:n Sampo oli matkalla Sundsvallista Raumalle 218.9 tn lastissa, kun se kovassa myrskyssä ja sumussa erehtyi luulemaan Nurmeksen loistoa Rauman majakkalaivaksi. Kun erehdys huomattiin, olikin jo myöhäistä ja laiva ajoi Nurmeksen matalaan, ns. Nurmeksen kuohuun. Laivaväki ehti pelastusveneeseen juuri ennen kuin konehuoneeseen tulviva vesi räjäytti höyrykattilan katkaisten laivan. Porvoon maalaiskuntaan rekisteröidyn laivan omisti Wilhelm Backman Sipoosta. Sampo oli rakennettu Viipurin maalaiskunnassa vuonna 1918. Sen pituus oli 30,2 metriä ja leveys 7.09 metriä.

Puurakenteisen laivan jäänteistä ei Nurmeksen matalalta ole tavattu. Aluksen hylky on varmaan höylääntynyt olemattomiin. Tietojen mukaan puualuksen hylky olisi ollut näkösällä aikoinaan ja joku vanhempi ihminen sen vielä muistaisikin. Matalikolta löytyy vain satunnaisesti teräksisiä plootunkappaleita osaksi hiekkaan hautaantuneena. On esitetty, että ne saattaisivat olla samoille vesille haaksirikkoutuneesta Sven Renström -nimisestä höyrylaivasta.


Tekstin laatija Hyvärinen Janne

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 29.8.1942
Sijainti: Rauma, Nurmeksen matala


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Vaarallisilla vesillä, Helge Heikkinen, 1960
  • Suomen Kauppalaivasto 1942

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 61° 12.250' N , 21° 16.700' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Porvoo
Uppoamisaika 29.8.1942
Uppoamispaikka Rauma, Nurmeksen matala
Uppoamispaikka ,

Pituus 31,20 m
Leveys 7.09 m

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]