Salisbury

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > erittäin karkea >  Salisbury

Nelimastokuunari Salisbury oli rakennettu vuonna 1903 Bath Mainessa Yhdysvalloissa. Kantavuudeltaan 590 brt:n alus oli ostettu Tanskasta Suomeen v. 1927 John Nurmisen varustamolle 350 000 mk:n kauppahinnasta.

Salisbury, kapteenina N. Saarinen, saapui Kotkan edustalle Kööpenhaminasta tyhjänä, lastatakseen Kotkassa. Luotsin saavuttua laivaan se ankkuroitui Veiskarin selälle ja pääsi jatkamaan matkaa kun hinaaja Poitsila saapui. Kun hinausvaijeri oli katkennut kahdesti ja Poitsila alkoi voimistuvassa tuulessa osoittautua liian heikoksi, joutui Salisbury ankkuroitumaan uudestaan. Tuolloin Ranklin loisto näytti vihreää ja suunnan PpL ja Vellerin(?) loisto LP. Kapteeni Saarisen vastalauseista huolimatta hinaaja ilmoitti poistuvansa paikalta hakeakseen Salisburyn seuraavana päivänä.

Paikka oli avoin Suomenlahdelle päin ja matalikko kuohusi parin laivanmitan päässä aluksen perässä. Yöllä klo 3 aikaan tuulen edelleen voimistuttua antoivat ankkurit periksi, ja alus alkoi ajelehtia. Ensimmäinen matalikko sivuutettiin, jolloin todennäköisesti toinen ankkuri oli jo menetetty. Purjeiden avulla alus yritti väistellä matalikkoja ja etsiä jonkin suuremman saaren suojaa. Klo 4.30 ”laiva tarttui toistaiseksi tuntemattoman saaren rantaan ja pysähtyi alkaen kovasti jyskiä pohjaan saaden heti huomattavan vuodon”.

Yön yli jatkuneet raketti- ja valomerkit eivät tuoneet haaksirikkoisille apua ja niinpä aamun valjettua laivaväki kiinnitti aluksen trossein ja vaijerein (Kosakari ?) rantakiviin estääkseen laivan liikkumisen. Vettä oli ruumassa noin kölin tasossa. Haettuaan laivasta vielä ruokaa, pressuja ja muita tarpeita, laivaväki asettui saareen seuraamaan tilannetta. Laiva hakkasi edelleen kovasti ja noin klo 11.30 alus täyttyi nopeasti vedellä ja upposi kääntyen merelle päin niin, että vähän peräkulmaa jäi näkyviin.

Miehistö oleskeli nyt saaren kalliolla ja poltteli tulia 15 asteen pakkasessa, mutta apu tuli vasta seuraavana päivänä klo 10.00 aikaan, jolloin hinaaja Poitsila saapui vieden Salisburyn väen Kotkaan. Vuoden kuluttua haaksirikosta Merenkulkuhallitus nosti syytteen Poitsilan päällikköä vastaan Salisburyn heitteillejätöstä. Vakuuttamattomasta aluksesta ei saatu korvauksia.

Kotkalaisten sukeltajien kerrotaan nostaneen laivan vuoden 1934 talvella ylös, mutta sitä ei enään kannattanut korjata. Mastot myytiin Raumalle, Laiva Oy Bandille, jolloin 4-mastoinen kahvelikuunari ”Bandi” sai uudet mastot.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.


Tekstin laatija Janne Hyvärinen

Lähdeluokittelu: erittäin karkea, Laiva
Tyyppi: kuunari
Uponnut: 14.12.1933
Sijainti: Kotka


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Länsi-Suomi 16.12.1933
  • Salisburyn laivapäiväkirja, Maakunta-arkisto, Turku
  • Rauman viimeiset purjelaivat, Oy Länsi-Suomi, Rauma 1987
  • Helsingin Sanomat 16.12.1933
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 22.500' N , 26° 58.000' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: erittäin karkea
Tyyppi kuunari
Kotipaikka Rauma
Uppoamisaika 14.12.1933
Uppoamispaikka Kotka
Uppoamispaikka

MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]