S2 torpeedovene

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  S2 torpeedovene

TORPEDOVENE S2

Lokakuun vuonna 1925 oli Rannikkolaivue, kahden tykkiveneen ja kahden torpedoveneen muodostamana saattueena vierailu- ja harjoitusmatkalla Pohjanlahdella. Välietapista Uudestakaupungista laivue lähti 3. lokakuuta suuntana Vaasa. Meri oli myrskyinen.

Matkan alku sujui kohtalaisen hyvin, mutta sitten matalapaine syveni ja luoteesta puhaltavan myrskyn voima kiihtyi hirmumyrskyn lukemiin. Reposaaren pohjoispuolelle ehtinyt saattue hajosi ja alukset etsivät suojasatamaa. Torpedoveneet S1 ja S2 pyrkivät kohti Mäntyluotoa. S1 pääsi lopulta perille, mutta S2 tapasi kohtalonsa.

Reposaaren luotsiasemalla ollut luotsi havaitsi 4. lokakuuta erään sotalaivan kallistelevan rajusti myrskyn kourissa Outoorin ja Säpin välillä. Yllättäen eräs isompi aalto tarttui tuohon sotalaivaan ja kaatoi sen kyljelleen ja edelleen ylösalaisin, sitten laiva katosi. Kello oli 13.25. Myöhemmin samana päivänä saatiin vahvistus, että tuo alus oli S2. Torpedoveneen mukana menehtyi koko 53 hengen miehistö.

S2 kaatui ja upposi ns. Outoorin matalan luona, jossa varsinkin luoteismyrskyllä syntyy terävä ja jyrkkä aallokko. Tuo erikoinen aallokko todettiin myöhemmissä tutkimuksissa yhdeksi pääsyyksi tuohon onnettomuuteen.

Kahdeksan kuukautta ehti laiva olla merenpohjassa ennenkuin se kesäkuussa 1926 löydettiin. Hylyn nosto-operaation suunnittelu aloitettiin välittömästi kun sukeltajat olivat suorittaneet hylyn kunnon tarkistuksen.

Laiva makasi merenpohjassa kansi pohjaa vasten ja pohja kohti pintaa. Ensiksi laivaa yritettiin nostaa pumppaamalla ilmaa hylyn sisään. Laivan keula saatiinkin nousemaan pintaan, mutta perä oli imeytynyt niin tiukasti mutapohjaan ettei sitä saatu irti. Yrityksestä oli viimein luovuttava.

Uusien suunnitelmien laatimisen myötä päädyttiin siihen, että laiva nostetaan vaijerien avulla. Pelastussopimus tehtiin erään yhtiön kanssa, jolla oli tarkoitukseen sopivat varusteet. Pitkällisten valmistelujen jälkeen vaijerit saatiin hylyn ympärille ja nosto-operaation aloitettiin. Laivan sisälle pumpattiin ilmaa aluksen keventämiseksi ja samanaikaisesti teräsrummut kiristivät vaijereita. Sentti sentiltä alkoi torpedovene kohota merenpohjasta ja viimein hylky oli pinnalla. Kiinnitykset varmistettiin ja hylky hinattiin hitaasti Reposaaren sataman redille, jossa se viimein käännettiin oikeaan asentoon ja tyhjennettiin pumpuilla lopusta vedestä. Oli elokuun kuudes päivä.

Tämän jälkeen alkoi ehkä henkisesti vaativin tehtävä, uhrien etsiminen hylyn sisältä. Löytyneet vainajat sijoitettiin arkkuihin ja kuljettiin moottoriveneillä Reposaaren rantaan.

Kun hylky oli todettu tyhjäksi, se hinattiin Helsinkiin tarkempia tutkimuksia varten. Myöhemmin S2:n runko romutettiin tai upotettiin Suomenlahdelle.

S2 kuului venäläiseen Sokol-luokkaan ja oli rakennettu vuonna 1900. Se oli 58 metriä pitkä ja 5.6 metriä leveä. Uppouma oli 260 tonnia.


Tekstin laatija Seppo Salonen

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: torpedovene
Uponnut: 4.10.1925
Sijainti: Pori, Outoorin matala


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Seppo Salosen nettisivut

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 61° 31.700' N , 21° 25.000' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali
Tyyppi torpedovene
Uppoamisaika 4.10.1925
Uppoamispaikka Pori, Outoorin matala
Uppoamispaikka ,

Pituus 58 m
Leveys 5,6 m
Kunto Nostettu.


Muuta Kirjallinen lähdetieto.

Laatijat Seppo Salonen
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]