S-2 sukellusvene

Olet tässä Etusivu  > Sukellusvene  > GPS (0-50 m) >  S-2 sukellusvene

S-2 oli Stalinets-luokan sukellusvene. Se oli pituudeltaan 77.8 m ja leveydeltään 6.4 m. Alus upposi ajettuaan miinalaiva Louhen laskemaan miinaan Märketin kaakkoispuolella. Majakanvartija näki tapauksen ja kuuli räjähdyksen. S-2 vei mukanaan koko 46 hengen miehistön ja neljä matkustajaa. Se oli ainoa Neuvostoliiton talvisodassa menettämä sukellusvene.

Seuraava on vapaa suomennos majakanvartija J. A. Eckermanin kertomuksesta: ”Sukellusvene näkyi aivan Märketin itäisen niemen ulkopuolella. Se näytti kulkevan pohjoiseen suoraan karikoille, mutta muutti äkkiä kurssiaan itään. Sitten alus kääntyi pohjoiseen koillis-Sankanin ja karikoiden väliin. Vähän sen jälkeen alus katosi näkyvistä, ja itäkaakon suunnasta kuului räjähdys. Näin räjähdyksen suunnassa selvästi mustaa savua. Aluksen tunnus oli ”C-2”.”

Aluksen hylky löydettiin kesäkuussa 2009. Viranomaisten mukaan hylky on hautapaikka, eikä sitä luultavasti tutkita tarkemmin. S-2 on hajonnut kolmeen osaan. Kerrotaan, että löydettäessä komentotornin seinässä oli polttoleikattuna miehen mentävä reikä.

Maaliskuussa 2012 Venäjän puolustusministeriö ilmoitti julistavansa sukellusveneen hautapaikaksi. Suomen Merivoimat puolestaan valmistelee ammuksien ja räjähteiden poistoa sukellusveneen ympäriltä. Alue on myös herkkä ympäristösuojelualue.


Tekstin laatija Risto Sajaniemi, Jukka Sulku

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Sukellusvene
Tyyppi: sukellusvene
Uponnut: 3.1.1940
Sijainti: Ahvenanmaa, Märket


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Helsingin Sanomat 25.3.2012, sivu A6
  • Jukka Sulkun hylkykortisto

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 17.548' N , 19° 10.001' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi sukellusvene
Kotipaikka Neuvostoliitto
Rakennusvuosi 1935
Uppoamisaika 3.1.1940
Uppoamispaikka Ahvenanmaa, Märket
Uppoamispaikka ,

Pituus 77,8 m
Leveys 6,4 m

Pohjan syvyys 21 m
KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]