Rhein

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Rhein

Saksalainen 8-25 metrin syvyyteen uponnut osin purettu alus on Utön lounaispuolella Svartbådarna-matalikon eteläreunassa.

Tämä teräsrahtilaiva eksyi lumipyryssä pian pyydettyään luotsia Utöstä. Alukselta ammuttiin hätäraketteja noin kaksi meripeninkulmaa etelä-lounaaseen Utöstä, josta vastaan lähetettiin pelastusvene. Perillä havaittiin, että Rhein oli jo karilla ja kannella nähtiin joitakin miehistön jäseniä. Onnettomuus oli tapahtunut aamulla klo. 7.15.

Laivaa keinuttava merenkäynti väänsi rungon mutkalle ja samalla todettiin, ettei kannella olevaa miehistöä saada veneeseen ilman parempaa pelastuskalustoa. Kauempana havaittiin kuitenkin Rheinin oma pelastusvene, johon oli ahtautunut 20 miestä. Heidät noudettiin viime hetkellä ennen senkin murjoutumista karikkoihin. Pelastusvene vei miehet Utööseen ja toi mukanaan rakettikoneen, jolla kyettiin ampumaan pelastusliina Rheinin kannelle. Näin saatiin kapteenia lukuunottamatta miehistö pelastettua.

66 vuotias kapteeni Woldemar Freydaneck sai vuorollaan viimeisenä liinaan kiinnitetyn pelastusrenkaan ympärilleen, mutta horjahti ja putosi partaan yli alas sykkyrälle romahtaneisiin taljoihin. Kapteeni sotkeutui niihin niin pahoin, ettei häntä saatu pelastusliinasta kiskomalla irrotettua. Samalla Rhein katkesi ja sen keula upposi syvyyksiin, perä jäi vielä keinumaan karin varaan. Kun kapteeni lopulta irtosi vaijereista, vedettiin hänet hyisen meren poikki pelastusveneeseen. Tämän piti olla hänen viimeinen työpurjehduksensa ennen eläkkeelle jäämistään, mutta kannella kapteenin todettiin jäätyneen kuoliaaksi, toisen tiedon mukaan hän kuoli sydänkohtaukseen.

4605 brt:n stettiniläisalus oli Hugo Sinnes-varustamon omistuksessa ja paperipuun hakumatkalla Turkuun. Lasti oli määrä toimittaa Lybeckiin. Aluksen pituus oli 136 metriä ja sen hylky on täydellisesti ahtojäitten hajottama. Osia siitä on myös nostettu. Hylky on merkitty merikorttiin.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 1958
Sijainti: Utö, Svartbådarna


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Sukeltajat r.y.:n arkistot
  • Helsingin Sanomat 25.1.1958
  • Helsingin Sanomat 25. - 28.1.1958
  • Suomalaisia laivaonnettomuuksia 1953-1973, Hannu Vapalahti, Judicor Oy 1997, s.27

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 44.880' N , 21° 19.210' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Saksa
Uppoamisaika 1958
Uppoamispaikka Utö, Svartbådarna
Uppoamispaikka ,

Pituus n. 136 m
Kunto Ahtojäät ovat hajoittaneet teräsrakenteisen rahtialushylyn laajalle alueelle pitkin pohjaa. Hylkyrojua on myös matalikon pohjoispuolella.

Pohjan syvyys 4-25 m
Pohjan laatu kivikko
Näkyvyys Hyvä

Muuta Hylky on merkitty merikarttaan. Hylkyrojua (Rheinin ?) on myös matalikon pohjoispuolella.

Laatijat Päivi VaheriHYLKYKARTTAAN

MJ-REKISTERI »


LINJAPIIRROS

MERIKARTTAKOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]