Raakinsaaren lentokone

Olet tässä Etusivu  > Lentokone  > -noin (50m - 1km) >  Raakinsaaren lentokone

Lentolaivue 24:n kapteeni Carlsson (FR-91), luutnantti Frijs (FR-114) ja mahdollisesti lentomestari Turkka (FR-83) pudottivat yhdessä Fokker-hävittäjillä alas vihollisen SB-2 pommikoneen tammikuun 30. päivä 1940. Koneen putoamispaikka on Haminassa, Kuorsalosta noin neljä kilometriä lounaaseen. Koneen ukrainalainen lentokapteeni Aleksander Rakogon pelastautui laskuvarjolla ennen koneen syöksymistä jäälle, hänet pidätti Mustanmaan linnakkeen ErP 24:n hiihtopartio. Koneen radisti, vääpeli Andrei Mitin ja vanhempi aliupseeri Aleksei Pashtshenko menehtyivät koneen mukana. Koneen ohjaaja luutnantti Smirnov löytyi ruhjoutuneena jäältä läheltä Rääsouria.
Lentokapteeni Rakogon toimitettiin kuulustelujen jälkeen vankileirille. Koneen menehtynyt miehistö haudattiin Kuorsalon hautausmaalle, josta ne 1950-luvulla siirrettiin entisen Miehikkälän vankileirin hautausmaalle. Kuorsalon hautausmaan ulkopuolelle on jätetty valkoinen risti tapahtuman muistomerkiksi. Jäälle pudonneen koneen laajalle levinneet koneen osat vajosivat keväällä jäiden sulettua meren pohjaan.
Tekstin laatinut: Jukka Saari
Haminan Raakinsaaren lentokone on sama lentokone, jonka kolme lentäjää on haudattu Kuorsalon hautausmaalle 30.1.1940. Koneen tyyppi on SB-2. Koneen alas ampumisen jälkeen Kuorsalosta lähti varusmiesjoukko putoamispaikalle, joukkueen johtajana oli Valliala (ent. Haminan kaupunginjohtaja). Koneesta löytyi kolme kuollutta lentäjää. Ainoa pelastautunut oli lähtenyt kävelemään kohti Kotkaa. Vallilan joukkueen miesten kiristäessä saartorengasta kapteenin ympärillä, hän alkoi ampumaan pistoolillaan saartajiaan. Ampuminen ei kuitenkaan ollut muuta kuin pelottelua ja hänet vangittiinkin myöhemmin.
Koneen moottorit irroitettiin ja ne tuotiin Kuorsalon ja Saunasaaren väliseen salmeen odottamaan kuljetusta Haminaan. Tarina kertoo, että ne paloivat kuitenkin myöhemmin kun Haminaa pommitettiin ja varasto syttyi tuleen. Koneen kohtalosta on kaksi erilaista versiota. Erään mukaan se paloi jäälle ja toisen mukaan se räjäytettiin jään läpi. Tosin erään mukana olleen veteraanin mukaan kone oli paljon lähempänä Kuorsaloa, Houtereen lähellä.
Sekalaisia koneen osia on löydetty Vieskerin kärjen länsipuolelta laajalta alueelta, mutta mahdolliset isommat rungon osat on vielä löytymättä.


Tekstin laatija Jani Jaakkola, Jukka Saari

Lähdeluokittelu: -noin (50m - 1km), Lentokone
Tyyppi: lentokone
Uponnut: 30.1.1940
Sijainti: Hamina, Kuorsalo, Raakinsaari


Lähdetiedot:
  • Ilmavoimat talvisodassa, Kalevi Keskinen, Kari Stenman, Tietoteos Oy, Espoo, 1989, s.136, 150
  • Sota-arkisto, LentoR 2:n kuluneen sodan aikana saavuttamista ilmavoitoista Liite N:o 117
  • Suomen ilmavoimien historia 3a, Fokker D.XXI (Mercury), Kalevi Keskinen, Kari Stenman, Hobby-Kustannus Oy, Helsinki, s.17
  • Wikipedia 2012
  • http://www.kuorsalo.fi 2012
  • Antero Arvilommi
  • Jani Jaakkola

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 25.650' N , 27° 20.000' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50m - 1km)
Tyyppi lentokone
Kotipaikka Neuvostoliitto
Uppoamisaika 30.1.1940
Uppoamispaikka Hamina, Kuorsalo, Raakinsaari
Uppoamispaikka , ,Muuta Koneen sekalaisia osia on löytynyt Vieskerin saaren pohjoiskärjen länsipuolelta.

Laatijat Jani Jaakkola

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]