Primus

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Primus

Jahti Primus on uponnut Hangon pohjoispuolelle Dragsvikenin lahteen. Teräskaarille männystä tai kuusesta rakennettu noin 30 metrinen, kaksiruumainen hylky makaa 8 metrin syvyydessä. Hylystä on styyrpuurin puoli ja keula osittain rikkoutunut. Aluksen omistaja ja kippari on ollut Alvar Långström.

Alvar Långströmin poika, Kurt Göran Långström kertoo:
”Laivan nimi oli Primus ja se oli yksimastoinen ja luultavasti takiloitu jahdiksi. Puomi ei ole yltänyt yli peräpeilin. Laivassa oli kaksisylinterinen polttomoottori, jonka oli valmistanut turkulainen Andreas Rosenqvist. Kannella oli rautainen ankkuripeli, kaksi lastiruuman luukkua ja perässä kajuutta, jossa oli tilaa neljälle makuupaikalle ja öljykäyttöiselle keittiölle.
Lastina oli enimmäkseen saaristolaisten vehnää ja maataloustuotteita. Joskus oli hiekkaa Porvoosta ja pari kertaa tiililasti. Lastia kuljetettiin tavallisemmin Hangon, Helsingin ja Porvoon välillä. Noin vuosina 1934 – 40 laivan omisti Alvar Långström, jolla oli kipparintutkinto. Kun Hanko evakuoitiin talvisodan jälkeen, laiva oli kiinni jäissä venäläisten puolella rajaa joka kulki hyvin lähellä laivan olinpaikkaa. Primus upposi luultavasti siksi, että sitä ei pumpattu aina välillä tyhjäksi.”


Tekstin laatija Jukka Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: jahti
Uponnut: n. 1940
Sijainti: Hanko, Dragsviken
Muut nimet: Dragsvikenin hylky


Lähdetiedot:
  • MAAS ry
  • Paul Sundell
  • Kurt Göran Långström

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 54.651' N , 23° 12.205' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi jahti
Kotipaikka Suomi
Uppoamisaika n. 1940
Uppoamispaikka Hanko, Dragsviken
Uppoamispaikka ,

Pituus n. 20 m
Asento Oikealle kallistunut, kaulan suunta 300°
Minimisyvyys 5 m
Kunto Oikea kylki rikkonainen ja kansi samalta puolelta pudonnut sisään, keula osittain tuhoutunut, vasen kylki kutakuinkin ehjä, moottori ja mastot poistettu.

Pohjan syvyys 8 m
Pohjan laatu muta
Näkyvyys 1-2 m, pimeää

Muuta Hylky nousee pohjasta noin 3 metriä, paikalla yleensä huono näkyvyys. Kaksiruumaiselta kannelta löytyy rautainen n.40 cm mastonjalka ja ilmeisesti pilssipumpun jäänteet.

Laatijat MAAS ry

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]