Prikas

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Prikas

Hästö-Busön luotsit kertoivat Västra Nylandin toimittajille koivupuulastissa yhdeksäntoista matkustajan kanssa purjehtineesta aluksesta. Se oli tulossa Saarenmaalta ja määränpäänä sillä oli läheinen Tallinna. Kapteeninsa ja varustajansa Thomas Meritzin johdossa purjehdittiin kovassa tuulessa lähellä Viron rannikkoa, kunnes jouduttiin ankaraan lumimyrskyyn. Seurauksena ajauduttiin Suomen rannikon uloimmille kareille ja jonkun ajan kuluttua Nättelharun lounaispuolelle. Saaren peittäessä näkökenttää yhä vain enemmän päätti kapteeni pudottaa molemmat ankkurit veteen. Ne eivät kuitenkaan pitäneet ja alus oli tuomittu murskautumaan. Edellämainitut luotsit poimivat myöhemmin Nättelharun luodolta kahdeksantoista miestä ja yhden naisen sekä laivan koko miehistön – kahta hukkunutta lukuunottamatta – veneisiinsä ja majoittivat heidät tullitalon ulkorakennukseen odottamaan höyrylaiva Dragonia, joka myöhemmin vei laivaväen Tallinnaan.
Sukellusseura Delfinin etsijät ovat tavoittaneet paikalta Jussarön eteläpuolelta irtainta puutavaraa. Itse hylkyä ei ole löytynyt. Toisen tiedon mukaan laivalla olisi ollut vain kolmihenkinen miehistö, mutta kaikkiaan 87 matkustajaa, joista kaksi olisi hukkunut.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: kuunari
Uponnut: 13.4.1882
Sijainti: Jussarö, Nättelharu


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Västra Nyland 1882
  • Luotsi- ja majakkalaitoksen ylihallituksen karilleajo- ja haaksirikkoilmoituksia vuosilta 1876-1913

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 49.647' N , 23° 20.437' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali
Tyyppi kuunari
Uppoamisaika 13.4.1882
Uppoamispaikka Jussarö, Nättelharu
Uppoamispaikka ,
Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]