Porthan

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > karkea (n. 1-5 km) >  Porthan

Åbo Nya Ångfartygsbolag tilasi Ruotsista Turun ensimmäisen suuren potkurilaivan, Porthanin, käyttääkseen sitä Turku-Helsinki-Lyypekki-Tallinna-Turku-linjalla rahtilaivana. Alukseen kyettiin tavaran lisäksi ottamaan myös matkustajia. Se oli rakennettu Tukholmassa Bergsunds Mekaniska Werkstadilla vuonna 1864. 100 hv:n koneellaan se saavutti 10 solmun nopeuden ja otti 60 salonkimatkustajan lisäksi esim. 2000 tynnyrillistä viljaa. Aluksessa oli myös purjelaivan takila raakapurjein, mutta laivan ohjattavuutta pidettiin huonona.
Vuonna 1882 se ajoi sumussa 19.10 Gråskärsbådan-nimisen karin eteläpuoliselle matalikolle sillä seurauksella, että 17-henkisen laivaväen täytyi jättää laiva ja pelastautua Helsinkiin. Kapteenina turman sattuessa toimi G. Mattsson. Kovan aallokon takia lastia ei saatu puretuksi ja alus upposi muutaman päivän kuluttua karin kupeeseen. Porthanista on nähtävillä enää ahtojäitten repimiä jäänteitä karikon etelärannassa 2-15 metrin syvyydessä. Tunnistettavia osia on vähän, mutta esim. tukevimpia runkopalkkeja löytyy runsaasti. Höyrypannut lienevät edelleen muodossaan jossakin samalla alueella.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: karkea (n. 1-5 km), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 23.10.1882
Sijainti: Helsinki, Gråskärsbådan


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto 1996
  • Sukellus Helsingin historiaan, Timo Karkola, Helsinki 1988
  • Luotsi- ja majakkalaitoksen ylihallituksen karilleajo- ja haaksirikkoilmoituksia vuodelta 1882

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 02.060' N , 24° 53.440' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: karkea (n. 1-5 km)
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Turku
Uppoamisaika 23.10.1882
Uppoamispaikka Helsinki, Gråskärsbådan
Uppoamispaikka ,

MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]