Plus

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Plus

Plus oli rakennettu vuonna 1885 Hampurissa Blohm+Wossin telakalla Hampurissa 1117 nrt:n rautaparkiksi. Samoihin aikoihin esiintyi jo myös teräksisiäkin aluksia. Tämä 71-metrinen Norjasta ostettu ”suuri purjelaiva” oli matkalla kohti Maarianhaminaa tyhjänä lumipyryssä ja kovassa myrskyssä. Lähestyttäessä Kobbaklinttanin luotsiasemaa alukselta pyydettiin luotsia. Ketään ei kuitenkaan ruvennut kuulumaan ja kapteeni Karl E.Eriksson päätti jatkaa väylällä luotsitta. Myöhemmin selvisi, että luotsiasema oli tuohon aikaan miehittämätön, koska kaikki kolme luotsia olivat viemässä edellä tullutta kuunari Lindeniä satamaan. Luotsit olivat olettaneet, ettei vallitsevassa säässä yksikään laiva enää yrittäisi sisääntuloväylälle. Kapteeni päätti laitattaa pelastusveneet valmiiksi, myös merkkitulta poltettiin perälaivassa.

Myrsky riepotti alusta kuitenkin niin, ettei minkäänlaisesta työnteosta kannella tullut mitään. Päätettiin antaa laivan ajelehtia Korsölandetia kohti ja pelastautua siellä rantaan. Ennen sitä Plus sai pohjakosketuksen ja kaatui kyljelleen, jolloin kaikki kannella ollut irtain tavara putosi mereen – mukaan lukien pelastusveneet. Osa takilaa jyrähti kannelle ja pohjan repeämästä alkoi vuotaa vettä. Rauta-alus upposi. Rantaan pelastautuvasta miehistöstä 12 – kapteeni mukaan luettuna – joko uupui tai hakkautui myrskyssä rantakivikkoon ja kuoli. Vain neljä miestä selviytyi.

Meriselityksen antoi ensimmäinen perämies Valdemar Geelnard. Plussaa kaavailtiin nostettavaksi ja toimitettavaksi museolaivaksi Hampuriin 80-luvun alussa, mutta hankkeesta luovuttiin sen kalleuden takia. 17-36 metrin syvyydessä oleva kohtuullisen hyvin säilynyt suomalainen alus on kyljellään Korsön johtoloiston luona rannan tuntumassa Maarianhaminan edustalla Hertronklubbin ja Korsön saaren välissä. Hukkuneiden muistoksi on paikalle pystytetty nimilaatta. Alue on Ahvenanmaan maakuntalain mukaan sukelluskiellossa ja sikäläisen lupakäytännön piirissä.


Tekstin laatija Jari Hyvärinen

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: parkkilaiva
Uponnut: 14.12.1933
Sijainti: Ahvenanmaa, Maarianhamina, Korsö


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
 • Den Åländska segelsjöfartens historia, Georg Kåhre ja Karl Kåhre, Ålands Tidningstryckerie Ab, Mariehamn 1988
 • Rauhan meri, Eka Metsävuori, SUSL, s.94
 • Kolma sukeltajaa Saaristomerellä, Tellervo Rouhiainen, KK kirjapaino, 1978
 • Suomen valtameripurjehtijat, toim. Markku Haapio, Satakunnan kirjateollisuus 1981, s.140
 • Sukeltajan maailma -lehti 2/1997, Jan-Ola Karlsson
 • Urheilusukeltaja -lehti 2/1980, Hilkka ja Pentti Santamaa
 • Sukeltajan maailma -lehti 3/1995
 • Urheilusukeltaja -lehti 5/1981
 • Kompassiruusu, Eka Lainio, Merikustannus Oy 1985, s.141
 • Hiljaiset laivat, Raoul Johnsson, SUSL 1988, s.142
 • Itämeren kolmio, s. 153-157, Mikko Montonen, Oy Turun Sanomat, Newprint Oy 2006

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 02.583' N , 19° 53.820' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi parkkilaiva
Kotipaikka Ahvenanmaa
Uppoamisaika 14.12.1933
Uppoamispaikka Ahvenanmaa, Maarianhamina, Korsö
Uppoamispaikka , ,

Pituus 70,99 m
Leveys 10,8 m
Asento 25º oikealle kallistunut
Kunto Ehjä, mastot kaatuneet, vain niiden alaosat jäljellä.

Pohjan syvyys 16 m

Muuta Rinteessä perä rantaan päin 17 m:ssä, keula 36 m

Laatijat Jukka Sulku
MEDIA

3D-mallit


Videot


Tekijä tai tekijät:Jukka Sulku
Reissu m/s Tavilla Nautic Clubin toukokuisella 2015 reissulla Affenanmaalle. Kohteina Lieutenant Burakov, Skiftet, Planet, Fortuna ja tämä Park Plus. Videolla n. kolmen minuutin kohdalla voi kuulla miltä kuulostaa sadan metrin päässä ohi ajava ruotsinlautta. Julkaistu 20.5.2015.


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]