PK-238

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > karkea (n. 1-5 km) >  PK-238

Neuvostoliiton liikkumavara Hangon saarron aikana oli rajallinen ja kuljetukset kyettiin tekemään ainoastaan yöaikaan. Tilannetta pyrittiin helpottamaan anastamalla lähisaaria suomalaisilta. Morgonland kyettiin valloittamaan helposti. Bengtskärin majakan tulenjohto- ja tähystyspaikka (Farao nelonen) oli seuraavana listalla. Hangon laivastoaseman komentaja Kabanovin käskystä oli venäläinen hyökkäysosasto viety maihin Bengtskäriin Hankoniemeltä tulevan palojen savun (suomalainen tykistö tulitti Hankonientä alituiseen) turvin, tarkoituksena räjäyttää majakka maantasalle.
Majakkasaari oli jo aiemmin evakuoitu ja lyhty luonnollisesti sammutettu. Neuvostoliittolainen osasto sai vallattua saaren majakkatornin ylimpiä kerroksia lukuunottamatta, jonne suomalaisosasto luutnantti Fred Lutherin komennossa oli ahdistettu. Paikalle hälytettiin kapteeniluutnantti M. Auvisen alaisuudessa olevat kaksi raivaajaa, neljä vartiomoottorivenettä, useita lentokoneita sekä 500 tonnin tykkiveneet Uusimaa ja Hämeenmaa. Myös tykkivene Karjala ja panssarilaivat Väinämöinen ja Ilmarinen saivat käskyn siirtyä lähemmäksi aluetta Örön linnakkeen tuntumaan.
Bengtskärin ympäristössä oli kolme vihollisen vartiovenettä ja ulompana kuultiin olevan vielä kaksi vihollisen hävittäjää. Suomalainen rannikkojääkäreistä muodostuva maihinnousujoukko vietiin maihin 27. päivänä iltapäivällä. Eteneminen kalliosaarella oli vaikeaa varsinkin kun toimintaa hidasti osasto vihollisen lentokoneita. Koneitten kohteena olivat myös tykkiveneemme. Bengtskär kuitenkin puhdistettiin iltaan mennessä mm. siitä syystä, että Luther oli pyytänyt Örötä suuntaamaan tulensa itse saareen. Nyt vihollinen ryhtyi yrittämään toista maihinnousua.
Iltapäivän aikana paikalle saapui myös rannikkolaivaston esikuntapäällikkö, komentajakapteeni B. Willberg, joka otti taistelun johdon komentoonsa. Tykkivene Uusimaa sai täysosuman vihollisen vartiovene PK-238:aan, joka upposi. Aluksesta pelastettiin VMV-13:een 16 miestä. Paikalle venäläisten avuksi oli hälytetty myös Neuvostoliiton ilmavoimat. Pian Bengtskärin yläpuolella oli yhteensä 18 SB-2-pommikonetta. Panssarilaiva Ilmarisen vieressä räjähti lentopommi, joka tappoi yhden miehen ja haavoitti kolmeatoista. Vihollisen tappiot olivat ainakin 40 kaatunutta ja 29 vangittua, omat tappiot olivat 6 kaatunutta ja 11 haavoittunutta.
PK-238:n alustyyppi oli MO-4. Aluksen päällikkönä oli Beljajev. MO-veneiden toimiessa rajavartion alaisena niistä käytettiin etuliitteenä koodia PK (Pogra nitsnyi kater = rajakutteri). MO (Malyi ohotnik = pieni metsästäjä) oli 56 tonnin alus ja niissä oli kolme 870 hv lentomoottoria. Nopeus oli 27 solmua. Aseina oli kaksi 45 mm puoliautomaattitykkiä, yksi ilmatorjunta-ase, kahdeksan syvyyspommia tai 2 -4 miinaa. Aluksilla oli 20 hengen miehistö.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: karkea (n. 1-5 km), Laiva
Tyyppi: vartiovene
Uponnut: 26.7.1941
Sijainti: Kemiönsaari, Bengtskär


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Rauhan meri, Eka Metsävuori, SUSL
  • Meririntama, Per-Olof Ekman, WSOY, Juva 1983
  • Leijonalippu merellä, Visa Auvinen, toimittanut Markku Haapio, Etelä-Suomen Kustannus Oy:n paino, Lieto 1980
  • Heikki Moisio
  • flot.sevastopol.info

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 43.210' N , 22° 30.250' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: karkea (n. 1-5 km)
Materiaali
Tyyppi vartiovene
Kotipaikka Neuvostoliitto
Uppoamisaika 26.7.1941
Uppoamispaikka Kemiönsaari, Bengtskär
Uppoamispaikka ,
Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]