Oulu 2

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > erittäin karkea >  Oulu 2

Oulu 2 oli oululainen höyrykäyttöinen hinaaja. Se lähti 21.11.1943 Oulusta Kalajoelle noutamaan kesän viimeistä tukkilauttaa. Aluksen päällikkö valitsi ulkoväylän, joka kiersi Hailuodon ulkomeren kautta. Viimeisen havainnon hinaajasta tekivät luotsit, kun alus ohitti Marjaniemen majakan matkalla etelään. Hinaaja Oulu 2 katosi, eikä se koskaan saapunut Kalajoelle. Aluksen mukana katosi koko yhdeksänhenkinen miehistö.
Aluksen rakensi oululainen Pikisaaren konepaja vuonna 1908 ja se sai nimekseen Warma. Oulu Osakeyhtiön ostettua aluksen, sen nimin muutettiin Oulu 2:ksi. Talvisodan aikana hinaaja upposi jäiden puristuksessa Reposaaren edustalla ja se nostettiin keväällä 1940. Alus kunnostettiin täydellisesti Porin konepajalla talvella 1940-41. Hinaajaa vakavoitettiin purkamalla korkea ruorihytti ja puukansi muutettiin teräksiseksi. Myös reelinki muutettiin umpinaiseksi ja noin 50 cm korkeaksi. Näiden muutostöiden jälkeen hinaajan kansi oli keskikohdalta tuskin 50 senttimetriä vesirajan yläpuolella. Oulu 2 lähti Nuottasaaren rannasta 21.11.1943 klo 8.00. Hinaajan kannelle oli lastattu kivihiiltä molemmin puolin kansirakennetta lähes reelingin reunojen tasalle asti. Mahdollista on, että aluksen molemmilla sivuilla olevien hiilivarastojen luukut oli jätetty auki ja kansilastina ollut kivihiili lastattu avoimien luukkujen päälle. Matkan edistyessä ja hiilivaraston kuluessa kivihili valui sitten itsestään varastoon. Kansilastin mahduttua hiilivarastoon, olisi luukut sitten suljettu. Tämä luvaton tapa oli vaarallinen kovassa aalokossa, koska merivesi pääsi hiilvarastoon.
Oulu 2:n alkumatka sujui heikossa luoteistuulessa. Viimeinen havainto hinaajasta oli kello 13.00, kun se ohitti Marjaniemen. Raahen eteläpuolella olevalta Nahkiaisten majakkalaivalta ei hinaajaa enää nähty.Aluksen olisi pitänyt saapua Kalajoelle kello 16.00, mutta se oli kadonnut. Tuuli alkoi iltapäivällä voimistua 9-11 m/s ja kääntyi etelälounaaseen.
13.12.1943 löytyi Oulu 2:n pelastuvene Pyhäjoen Parhalahdelta Hanhikiven kupeelta suppojään reunaan ajautuneena. Löytäjät päättelivät veneen ajautuneen lounaasta Nahkiaisten suunnasta tuulen mukana saman päivän aikana. Vene oli lähes ehyt, mutta siinä ei ollut pohjatappia, eikä airoja. Myös köysistö oli paikoillaan ja siitä pääteltiin, ettei venettä ole käytetty pelastustarkoituksiin. Mahdollista on, että vene on irronnut hinaajasta vasta sen upottua.
10.10.1944 Raahen Seutu kertoi Oulu 2:n pelastusrenkaan ajautuneen Raahen Piehingissä Kultalanperän rantaan perjantaita 6.10 vasten yöllä riehuneen ankaran luoteismyrskyn jälkeen. Epäiltävissä on, että myrsky irroitti pelastusrenkaan hylystä Kultalanperältä luoteeseen. Pelastusrenkaan löytyminen jäi vähälle huomiolle Lapin sodan riehuessa kiivaimmillaan heti Tornion maihinnousun jälkeen.
Oulu 2:sta on etsitty mm. raahelaisen sukellusseura Mursujen toimesta, mutta toistaiseksi sitä ei ole löydetty.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.


Tekstin laatija Raimo Lehtimäki

Lähdeluokittelu: erittäin karkea, Laiva
Tyyppi: hinaaja
Uponnut: 21.11.1943
Sijainti: Hailuto-Kalajoki


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Lehtileikkeet tapahumasta vuodelta 1943
  • Poliisin kuulustelupöytäkirjat onnettomuudesta
  • Raahen Seutu 10.10.1944

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 64° 38.181' N , 23° 59.676' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: erittäin karkea
Materiaali
Tyyppi hinaaja
Kotipaikka Oulu
Uppoamisaika 21.11.1943
Uppoamispaikka Hailuto-Kalajoki
Uppoamispaikka


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]