Nordstiernan

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Nordstiernan

Kolmimastoparkki Nordstiernan rakennettiin Pommerin Stralsundissa, joka tuolloin kuului Ruotsille. Sen vetoisuus oli noin 98 lästiä eli siihen saattoi lastata tavaraa 240 000 kilon verran. 30-metrinen ja pyöreäkeulainen alus oli raskasrakenteinen ja tarkoitettu purjehtimaan syvillä vesillä. Se oli siis ilmiselvä Espanjankävijä. Sen pääkannen yläpuolella perässä oli toinen kansi, joka ulottui lähes isomastoon saakka. Keulassa oli myös kansi, ns. pakka.

Matkalla Riiasta Suomen rannikon kautta New Yorkiin tämä Martin Cristian Bartellin komentama laiva upposi joulukuun 10 päivä vuonna 1809. Lastina sillä oli mm. talia, pellavaa, hamppua sekä posliinia ja lasitavaraa. Kylmässä säässä oli miehistö joutunut neljä päivää sahaamaan väylää jäähän ennenkuin alus pääsi avoveteen. Yhdeksäntenä joulukuuta painoi myrsky aluksen karikkoihin, joista useista selvittiin, mutta lopulta niistä yksi irrotti aluksen peräsimen ja laivan pohja puhkesi. Laivavenettä laskettaessa Nordstiernan kaatui. Kapteeni hukkui yrittäessään pelastaa laivakirjoja, mutta 14-henkinen miehistö selvisi hengissä. Perämiehenä ollut kapteenin poika Johan Michael Barthell laati meriselityksen Turun maistraatissa.

Suckman niminen sukeltaja pelasti lastia kesinä 1924 ja 1925. Tuolloin alusta rikottiin räjäyttämällä ja repimällä höyryvintturilla. Kesällä 1961 ja -62 hylystä nostettiin Gösta Bojnerin johdolla mm. Suomessa lastattuja pulloja ja lautasia, yksi putkikiikari ym. irtainta esineistöä, asetettavaksi näytteille Borstön omaan kylämuseoon. Ankkurikettinkejä ei Nordstiernan aikoina vielä käytetty, vaan paksua touvia. Sitä on edelleen nähtävissä suuret määrät keulan varastossa. Nordstiernan tutkimustyötä on jatkettu 1980-luvulla.

Hylky on parinkymmenen metrin syvyydessä kyljellään (köli osoittaa yläviistoon) Borstön lähellä Rödskärin rannassa ja suureksi osaksi mutaan hautautuneena. Hylyn peräosan rakenteet ovat sortuneet.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: parkki
Uponnut: 10.12.1809
Sijainti: Nauvo, Borstö
Muut nimet: Borstö II, Nordstjernan


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Hiljaiset laivat, Raoul Johnsson, SUSL 1988, s.138
  • Kolme sukeltajaa Saaristomerellä, Tellervo Rouhiainen, KK kirjapaino, Helsinki
  • Nordstiernan, Turun merihistoriallisen yhdistyksen julkaisut, Serioffset 1992
  • Ulkosaaristossa, Benedict Zilliacus, Tammi, s.44
  • Till Havs/Merelle, osat 1-3, FST Fiktio, Benny Törnroos, TV-sarja keväällä 1994
  • Borstö, Raoul Johnsson, s. 64, 97

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 49.380' N , 21° 58.420' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi parkki
Kotipaikka Wohlgast
Uppoamisaika 10.12.1809
Uppoamispaikka Nauvo, Borstö
Uppoamispaikka ,

Pituus 30 m
Asento kyljellään
Kunto Toinen kylki mutaan hautautunut, peräosan rakenteet sortuneet.

Pohjan syvyys 20 m


Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari
MEDIA

Videot


Tekijä tai tekijät:Teemu Kerola
3-mast parque Nordstjernan sank in 1809 with cargo of hamp, linen and tallow. The ship was on its way to New York. 14-man crew survived but the captain went down with his ship. Julkaistu 8.7.2015


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]