Nordö

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Nordö

Saaristomerellä Vuoluodon (Volot) etelärannassa lepää tiili-, sora- ja sementtilastissa ollut hylky. Kyseessä on upotessaan jo varsin iäkäs maarianhaminalaisalus, jota oli nykyaikaistettu 1960. Tämä 220 dwt:n rautalaiva oli 25 metriä pitkä. Sen omisti 25-vuotias Stig Danielsson, joka oli mukana myös Nordön viimeisellä rahtiajolla Stor Mälöstä Maarianhaminaan. Kapteenina oli Per Hägglund ja kolmantena ja samalla ainoana miehistön jäsenenä Veikko Mäki.

Nauvon vesillä käytiin karilla ja laiva alkoi kallistua sisään puskevan veden voimasta. Tämä havaittiin läheltä ohittaneesta autolautta Nordiasta, josta ehdittiin lähettää hätäsanoma Turun merivartioasemalle ennenkuin miehet olivat ryhtyneet laskemaan Nordön ainutta pelastusvenettä. Veneessä joukko ei kuitenkaan kauan saanut olla vaan veden varaan jouduttiin uppoavan Nordön imun kaadettua veneen.

Hägglund ja Mäki nousivat pian pintaan, mutta Danielsson vaipui alas laivansa mukana. Pelastuneet poimittiin Nordialle samalla kun Turusta paikalle kiirehti vartiolaivat Aallotar ja Eckerö. Hylyn päälle tultaessa merivartioylikersantti Mäkeläinen oli jo varusteissaan ja sukelsi hylkyyn, josta löysikin Danielssonin ruumaan vajonneena. Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: moottorilaiva
Uponnut: 16.6.1966
Sijainti: Parainen, Volot


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto 1996
  • Helsingin Sanomat 17.6.1966

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 10.536' N , 21° 25.536' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi moottorilaiva
Kotipaikka Suomi
Uppoamisaika 16.6.1966
Uppoamispaikka Parainen, Volot
Uppoamispaikka ,

Pituus 25 m
Asento oikeinpäin, keula kohti rantaa.
Minimisyvyys keulakansi 0,5 m
Kunto Teräsrakenteinen rahtialus, jossa yksi ruuma, ohjaushytti takana. Hylky on muodossaan. Takahytti ja skailetti ovat romahtaneet, pala takamastoa pystyssä. Ruumassa yhä tiililastia. Vinssi ja ankkuripeli tallella. Hylky on levän peitossa.

Pohjan syvyys 3-6 m
Pohjan laatu hiekka
Näkyvyys kohtalainen tai huono

Muuta Vuoluodon eteläpuolella on kaksi punaista poijua. Hylkyalue on näiden välissä. Rannassa on lännestä itään päin lukien ensin suuri kallioalue, metsää, pieni matala kallio, metsää ja suuri yksittäinen kivi. Pienen kallioalueen yläpuolella on nähtävissä kaksihaarainen mänty. Hylky noin 30 metrin päässä rannasta. Ajoittain näkyvyys saattaa olla huono, sillä ruotsinlaivat kulkevat ohi muutaman sadan metrin päästä. Ulkoapäin lähestyttäessä on syytä varoa rannassa olevia vedenalaisia kareja. Hylyn itäpuolella on huonokuntoinen kuulamoottorilla varustettu puuhylky (Vuoluodon hylky) uimaetäisyyden päässä, n. 6 m syvyydessä.

Laatijat Päivi Vaheri
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]