Niobe

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > karkea (n. 1-5 km) >  Niobe

Saksalainen ilmantorjunta-alus Niobe upposi Kotkan satamaan Hallan ja Hietasen väliselle alueelle 16.7.1944 venäläisten pommitusoperaatiossa. Venäläiset luulivat upottaneensa panssarilaiva Väinämöisen aina sodan loppuun asti. Alus paloiteltiin ja poistettiin vasta 1953. Aluksesta sukellettuja ja rannoilta löytyneitä esineitä on esillä kymenlaakson museon näyttelyssä. Hylyn kuva SA-kuva. #vellamo #merikeskusvellamo #kymenlaaksonmuseo #paikallishistoria #warhistory #sotahistoria #pommitukset #merikaupunkikotka #niobe #germanwarship #sotalaiva #hylky #ww2 #1944 #sakuva Neuvostoliittolainen ilmatiedustelu havaitsi panssarilaiva Väinämöistä muistuttavan aluksen ankkurissa Kotkan sataman edustalla. 4100 tonnin sotalaivaksi muutettu entinen hollantilainen risteilijä, oli edelliseltä nimeltään Gelderland. Laiva oli joutunut saksalaisten sotasaaliiksi Hollannista, muutettu 1944 ilmatorjuntaristeilijäksi ja sitä kautta Suomen vesille.
Havainto panssarilaivasta käynnisti Neuvostoliiton suurimman yhtä kohdetta vastaan tehdyn hyökkäyksen; everstiluutnantti V. Rakovin komentamaan operaatioon osallistui 131 lentokonetta. Operaatio Hirmumyrskyn aloituskomennon saapui tukikohtaan antamaan itse amiraali Kuznetsov. Ilma-aseella suoritettu voimakas neuvostoliittolaisten pommi-isku piti aluksen ilmatorjunnan töissä. Tehokkaaseen, vain 11 minuuttia kestäneeseen hyökkäykseen osallistui mm. 4 kpl Yhdysvalloista toimitettua Douglas A-20G Boston-pommikonetta sekä 28 kpl Petljakov-2-tyyppistä pommikonetta. Samalla matalalla lentävät torpedokoneet pääsivät laskemaan torpedonsa ja osuivat niillä Nioben kylkeen, joka repeytyi.
Alus kierähti ensin toiselle partaalleen ja upposi sitten pohjaliejuun Hovinsaaren tuntumaan. Räjähdys tappoi 60 henkeä, noin 260 miestä pelastui. Onnistuneen hyökkäyksen – Neuvostoliitto menetti vain neljä konetta – johdosta everstiluutnantti Rakoville ojennettiin Neuvostoliiton Sankarin arvo. 94,7-metrinen hylky on romutettu ja nostettu raaka-aineeksi uusiin aluksiin. Päivänvalon on uudelleen nähnyt mm. 10 500 hevosvoiman kone. Vain tunnistamiskelvotonta rautaromua makaa pohjassa. Neuvostoliittolainen historiankirjoitus taipui myöntämään virheellisen maalinvalinnan vasta 1970-luvun lopulla.

Ahti Uutela kertoo:

”Tässä kuvaus suorastaan aitiopaikalla olleena It-risteilijä Nioben viimeisistä päivistä sekä tuhoutumisesta Kotkan edustalla Hietasensaaren ja Hovinsaaren välisellä merialueella. Ainakin kotkalaiset ja karhulalaiset tietävät, missä sijaitsee Jumalniemi. Sinne oli silloin sijoitettu Kotkassa olleen Ilmatorjuntapatteriston yksi raskas Ilmatorjuntapatteri. Aseistuksena oli 6 kappaletta 76 mm:n tykkiä sekä it-konekivääri. Patterin tulta ohjattiin tehokkaalla tulen-johtokoneella Luutnantti Varjorannan johdolla. Kuuluin yhden tykin miehistöön tykinjohtajana. Nioben tuhoutuminen tapahtui 17.07-1944. Niobe oli ankkuroitunut muutamia päiviä aikaisemmin Mussalon lähettyville. Saimme siitä heti tiedon patterille, joten osasimme odotella venäläisten lisääntyvää ilmatoimintaa Kotkan alueella. Ja sitähän tuli. Heidän yrityksensä upottaa Niobe Mussalon vesille ei tuottanut tulosta. Sitten Niobe siirtyi Hietasen saaren ja Hovinsaaren välille. Silloin tiesimme, että saattaa tulla meillekin kovat paikat eteen.

16.07 saimme varoituksen Neuvostoliiton ilmavoimien massiivisesta suunnitelmasta hyökätä koko Kotkan ilmapuolustusta sekä risteilijä Niobeta vastaan seuraavana päivänä sunnuntaina. Mistä lie tieto saatu, mutta se osoittautui paikkansapitäväksi. Meille tykinjohtajille ilmoitettiin, että mikäli vihollinen tekee hyökkäyksiä suoraan patteria vastaan on tykinjohtajalla oikeus irrottautua patterin tulenjohdosta ja siirtyä suorasuuntausammuntaan srapnelleja käyttäen. Koko edellinen yö oli miltei jatkuvaa hälytysvalmiutta. Venäläiset tiedustelukoneet olivat jatkuvasti liikkeellä. Sama jatkui sunnuntai aamupäivällä. Ilma oli harvinaisen kirkas, lämmin hellepäivä. Iltapäivällä auringon suunnasta sai patterin etäisyysmittaaja näkyviin ensimmäiset pommikonelaivueet. Lisää näkyviin tuli uusia laivueita, joiden yläpuolella oli suuret määrät hävittäjäkoneita. Kotkan Ilmatorjuntapatteristo oli hyvin pitkälti synkronoitu yhdensuuntaiseksi kattavan tulipeitteen saamiseksi satamien ja siten myös koko kaupungin suojaamiseksi.
Täytyy muistaa, että Kannaksella käytiin samanaikaisesti ankaria taisteluja. Kotkan satama oli elintärkeä paikka Suomen sodan johdolle. Tulihan sataman kautta aseita ja ammustäydennystä Saksasta. Sen takia oli Niobe tullut Kotkan vesille suojaamaan sotatarvikekuljetuksia. Niobe oli myös sovitettu heti Kotkan Ilmatorjuntapatteriston kanssa yhteiseen tulenjohtoon. Tämä valtaisa pommikoneiden määrä ei suinkaan ollut tarkoitettu Nioben upottamiseen, vaan satamien sekä Ilmatorjunnan tuhoamiseen. Varsinaiseen Nioben tuhoamiseen oli varattu vain 3(kolme) torpedopommikonetta.

Totesimme patterissa saman päivän iltana, että hyökkäys oli suunniteltu erittäin taitavasti ja siihen osallistuneet kolme konetta olivat liikkeellä itsemurha-periaatteella. Siinä harhautettiin Nioben päällystö täydellisesti. Sillä aikaa, kun nämä kolme torpedopommikonetta lähestyivät Niobea tulitti risteilijä koko valtavalla tulivoimallaan, niin kuin mekin omalta osaltamme tätä suurta pommikone-armadaa, joka vyöryi Kotkan ylle auringon suunnasta. Nimittäin samanaikaisesti nämä kolme konetta tulivat Kyminlinnan suunnasta Huumanpohjan yllä vain noin 10-20 metrin korkeudella veden pinnasta. Tykkini sivusuuntaaja huomasi koneet. Hän huusi räiskeen keskellä minulle, että katso tuonne ja näytti kädellään suunnan. Huomasin heti koneet. Ne olivat meitä alempana, joten tykin putkea ei saanut niitä kohti. Tajusin heti tilanteen ja mistä on kysymys. Koneiden suunta oli kohti Niobea. Näimme selvästi kuinka koneista irtosi torpedot ja ne lähtivät etenemään kohti Niobea. Yksi torpedoista kulki hieman aluksen ohi, mutta toinen osui laivan kylkeen. Kaksi koneista ohitti laivan sen sivuitse ja yksi yläpuolelta. Koneet lensivät tyypilliseen venäläisten käyttämään kolmen koneen partiosysteemillä. (svenoo). Osuman saatua Niobe alkoi välittömästi kallistua, Kuitenkin yläkansilta jatkui tulitus vielä hetken. Osa risteilijän miehistöä pelastui uimalla Hallan rantaan. Kaiken tämän näin Jumalniemen kallioiselta mäeltä patterin tykki numero 6:n kasematista katsoen. Koko näytelmä ja se päivä jäi pysyvästi mieleen käsittääkseni kaikilta patterin miehiltä.”


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari, Ahti Uutela

Lähdeluokittelu: karkea (n. 1-5 km), Laiva
Tyyppi: ilmatorjuntaristeilijä
Uponnut: 16.7.1944
Sijainti: Kotka, Kotkanlahti


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Vaarallisilla vesillä, Helge Heikkinen, Porvoo 1960
  • Sota-arkisto
  • Die schiffe der Deutschen Kriegsmarine und Luftwaffe 1939-1945 und Ihr verbleib, Erich Gröner, J. F. Lehmanns Verlag, Munchen 1972
  • Meririntama, Per-Olof Ekman, WSOY, Juva 1981, s.272
  • Sukellusvenesotaa Itämerellä, Per-Olof Ekman, Merikustannus Oy, Karisto Oy:n kirjapaino Hämeenlinna 1986, s.367
  • Suomen laivasto sodassa 1939-1945 s.125, 153
  • Sukeltajan maailma 2/1996
  • Ahti Uutela

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 28.660' N , 26° 57.450' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: karkea (n. 1-5 km)
Materiaali
Tyyppi ilmatorjuntaristeilijä
Kotipaikka Saksa
Uppoamisaika 16.7.1944
Uppoamispaikka Kotka, Kotkanlahti
Uppoamispaikka ,

MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]