Mundogas Oslo

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > karkea (n. 1-5 km) >  Mundogas Oslo

Mundogas Oslo oli yli 91 metriä pitkä norjalainen tankkeri. Sen keulassa oli kolme ja perässä kolme kaasusäiliötä. Se oli ollut liikenteessä vain muutaman vuoden ja oli joka suhteessa turvallinen kaasunkuljetusalus. Miehistöön kuului 32 henkilöä, joista useimmat Norjasta ja kymmenkunta Brasiliasta, Portugalista ja Espanjasta.

Lokakuun lopulla vuonna 1966 alus oli matkalla Ruotsin rannikkoa pitkin Uuteenkaupunkiin tankeissaan 2.000 tonnia ammoniakkia. Sää ei ollut paras mahdollinen, näkyvyyttäkin oli vain 300 metriä.
Suomalainen höyrylaiva Sara ilmestyi kuin tyhjästä ja osui Mundogasin styyrpuurin kylkeen. Mundogas sai pahan kallistuman ja Sara vakavia vaurioita keulaansa.

Tankkerin perä vajosi vain viitisen minuuttia myöhemmin, ja miehistön oli jätettävä alus. Keula puolestaan nousi ilmataskun ja vettä keveämmän lastin kannattamana kymmenkunta metriä vedenpinnan yläpuolelle. Alus jäi kellumaan -10 Celsiusasteisen lastinsa turvin ja ajautui päivän mittaan meripeninkulman verran itään. Lopulta alus upposi 65 metrin syvyyteen, keulan vajotessa pohjaan viimeisenä, viikon perää myöhemmin. Paikka on vilkkaalla väylällä 9 mpk Grundkallenista itäkoilliseen.
Kahden muun laivan avustamana Saara nilkutti Raumalle korjattavaksi. Mundogasin miehistö, matkustajat ja mukana olleet koirat saatiin kaikki pelastettua.

Pelastusyrityksistä huolimatta Mundogas jäi pohjaan hylyksi. Veden lämpötilan ja lastin tiheyden muutosten johdosta siitä tuli ”aavehylky”. Keula nousi joskus merenpintaan ja upposi taas. Siis todellinen uhka merenkululle. Pari vuotta tämän jälkeen ryhmä suomalaisia amatöörisukeltajia yritti pelastaa alusta päästämällä ammoniakki pois ja täyttämällä säiliöt ilmalla. Yritys epäonnistui ja jäi kesken kun yksi sukeltaja menehtyi. Tyhjennetty kaasutankki alkoi irrota hylystä. Vuoden 1969 marraskuun alussa havaittiin yhden tankin ajelehtivan Ahvenanmaan saaristossa. Se korjattiin pois olemasta vaaraksi merenkulkijoílle.

Sittemmin hylky on saanut olla rauhassa lukuun ottamatta kirjoituksia siitä, mitä tapahtuisi jos jotain yllättävää ilmenisi. Ruotsin Merenkulkulaitos on kirjannut yli 17.000 hylkyä Ruotsin rannikoilta. Niistä 31 on luokiteltu ympäristövaarallisiksi. Mundogas Oslo on yksi näistä.

Haverista on yksityiskohtaisia uutisia Helsingin Sanomien Aikakoneen näköispainoslehdissä 23.10.1966 s. 18 ja 19 sekä 24.10.1966 s. 10. Sisäänpääsyä varten pitää olla HS-digitilaaja.


Tekstin laatija Risto Sajaniemi

Lähdeluokittelu: karkea (n. 1-5 km), Laiva
Tyyppi: kaasutankkeri
Uponnut: 22.10.1966
Sijainti: Ahvenanmeri, Grundkallen


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Förbundet Ålands Sjöfart r.f. nettisivusto
  • Helsingin Sanomat 24.10.1966 s. 10 , ks. HS-aikakone
  • Sjökatastrofer i åländska vatten, Marcus Lindholm, SFV kalendern 1996, Ekenäs Tryckeri Aktiebolag, Ekenäs 1996, Redigering Olle Spring

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 33.500' N , 19° 09.000' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: karkea (n. 1-5 km)
Materiaali
Tyyppi kaasutankkeri
Kotipaikka Norja
Rakennusvuosi 1963
Uppoamisaika 22.10.1966
Uppoamispaikka Ahvenanmeri, Grundkallen
Uppoamispaikka ,

Pituus 91,2 m
Leveys 14,7 m

Pohjan syvyys 65 m
KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]