Mulanin kuutti

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Mulanin kuutti

Tiililastissa Mulanin saaren pohjoisrantaan 13-15 metrin syvyyteen uponnut limilaudoitettu mäntyhylky on pahasti hajonnut. Merihistorian toimisto yhdessä sukellusseura Teredo Navaliksen kanssa on järjestänyt hylyllä useita leirejä 1980-1990-lukujen vaihteessa ja aluksesta on nyt melko paljon erilaista hajatietoa, kuitenkaan aluksen tyyppiä tai sen alkuperämaata ei vielä varmasti tiedetä.

Hylyn runko on antanut hieman periksi omalle painolleen ja sen nykyiset, ulospäin levinneet mitat ovat 15 x 4,7 metriä. Se lienee rakennettu Itämeren piirissä – todennäköisesti Suomessa – ja tyyppi saattaa olla kaksimastoinen raakatakiloitu lotja. Kajuutan lattian alla laipion ja perärangan välillä on ollut matala tyhjä tila. Ruuma on ulottunut keulasta laipioon. Keskilaivasta on nostettu kahden miehen ja yhden pojan luurangot. Hylystä on löytynyt mm. kynttelikköön kuuluva pronssinen villimiestä esittävä patsas, rahoja – mm.Kaarle IX:n aikainen raha vuodelta 1608 – , aseen osia, puuastioiden kappaleita, rintahaarniskan osia ja talivadin fragmentti. Henkilökohtaisten matkatavaroiden lisäksi hylystä on nostettu myös kaksi kookasta venäläistä kirkonkelloa vuosilta 1596 sekä harvinainen vuotovesipumppu aluksen keulasta. Kellot ovat Baris Fjodorovits Godunovin hallituskaudella Dserevjanitskin luostariin toimitettuja ja mitä ilmeisimmin sieltä takavarikoituja.

Rahalöydöt antavat olettaa haaksirikon tapahtuneen syksyllä 1611 tai pian sen jälkeen. On mahdollista, että hylky ja sen lasti liittyvät Jakob de la Gardien oleskeluun Moskovassa ja Novgorodissa sotajoukkoineen vuosina 1610-1617. Lasti olisi näin ollen ollut sotasaalista matkalla Ruotsiin. Hylyn kaivauksissa ylös nouseva kaaririvistö ja pohjan rakenteet on nyttemmin paljastettu kokonaan pumppaamalla ja tiililastia tyhjentämällä.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: kuutti
Uponnut: 1611-1614
Sijainti: Hanko, Mulan


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Helsingin Sanomat 1.4.1993
  • Merihistorian toimiston vuosiraportteja
  • Kohti syvyyksiä, Hannu Konttinen, Teredo Navalis, 1992
  • Urheilusukeltaja-lehti 5/1992
  • Navis Fennica, osat I-IV, Erkki Riimala, WSOY, 1993-94
  • Sukeltaja-lehti 2/1994
  • Pintaa syvemmältä - hylkylöytöjä näyttely Kymenlaakson maakuntamuseossa kesällä 1994, näyttelytekstit

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 48.440' N , 23° 03.907' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi kuutti
Uppoamisaika 1611-1614
Uppoamispaikka Hanko, Mulan
Uppoamispaikka ,

Pituus 12 m
Leveys 5 m
Asento keulasuunta 130 astetta
Minimisyvyys kylkikaari 11 m
Kunto erittäin vanha, hiekkaan uponnut tiililastissa oleva alus

Pohjan syvyys 13 m
Pohjan laatu hiekka
Näkyvyys hyvä

Muuta kylkikaaria ja muutamia polvia näkyvissä.

Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]