Moskva

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > erittäin karkea >  Moskva

Venäläiset linjalaivat Moskva ja Vyborg olivat purjehtimassa idästä länteen päin. Ruotsalaisen laivasto-osaston linjalaiva Ösel oli ollut tiedustelemassa ja tarkkailemassa Pellingin alueen vesillä. Öselin johtaman osaston ja venäläisten linjalaivojen välillä syntyneessä taistelussa Öselin tykistöylivoima yllätti Moskvan ja käydyssä kahakassa Moskva upposi ja Vyborg juuttui hiekkasärkkään ja poltettiin. Miehistöt joutuivat kokonaisuudessaan ruotsalaisten vangeksi. Myöhemmin alusten päälliköt tuomittiin karkoitettavaksi Siperiaan.
Linjalaiva Moskva oli tyypiltään, kuten Vyborgkin, länsieurooppalaisten uudenaikaisten alusten jäljitelmä ja Pietari Suuren Hollannissa saamien oppien mukaan rakennettu.
Vuonna 1966 kalastajat sattuivat laskemaan verkkonsa aluksen 10 metriä syvällä olevaan mastontynkään Kallbådagrundin lähellä, nykyisen aluevesirajan sisäpuolella. Laivan hylky löytyi 25 metrin syvyydestä. Museovirasto on nostanut aluksesta joitakin tykkejä jotka on vetypelkistetty. Hylystä lienee nostettu muutamia tykkejä myös ennen sen virallista löytymistä. Alus upposi joko 13.6.1713 tai 5.7.1713.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.


Tekstin laatija Jukka Saari

Lähdeluokittelu: erittäin karkea, Laiva
Tyyppi: linjalaiva
Uponnut: 13.6.1713 tai 5.7.1713.
Sijainti: Porvoo, Kallbådagrund


Lähdetiedot:
  • Kohti syvyyksiä, Hannu Konttinen, Teredo Navalis, Nurmijärven Sanomat oy, Nurmijärvi 1992
  • Nya Pressen 26.8.1967
  • Helsingin Sanomat 18.9.1967

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 58.400' N , 25° 36.000' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: erittäin karkea
Materiaali
Tyyppi linjalaiva
Kotipaikka Venäjä
Uppoamisaika 13.6.1713 tai 5.7.1713.
Uppoamispaikka Porvoo, Kallbådagrund
Uppoamispaikka ,


Pohjan syvyys 25 m


Laatijat Jukka Saari
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]