Mjösundin hylky I

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Mjösundin hylky I

Kemiön Mjösundissa, seitsemän metrin syvyydessä oleva teräsrakenteinen hylky on jäänyt laiturin rakenteiden alle. Hylky on noin 20 metriä pitkä ja makaa kölillään.
Lähdetiedoissa on pohjoiseteläsuuntainen hylkymerkintä. Tekstimaininta “Laiturin alla Tanskan kuninkaallisen laivaston huvipursi“ (Sukellusseura H2O r.y.:n hylkyarkisto, 739-2).
Jouko Honka kertoo: Tämä hylky on ilmeisesti purjelaiva Grönland, ehkä entinen Christian. Se oli toiminut postilaivana Tanskan ja Grönlandin välillä, ilmeisesti kymmeniä vuosia. Sen pohjan kerrottiin olleen tammea 7- kertaisena. Siinä oli purjeiden lisäksi noin 200 hv höyrykone, jolla se saavutti 7-8 solmun nopeuden. Keramia-tiilitehtaan omistaja Hugo Meltola osti sen Suomeen v.1952 ja muutti sen sillilaivaksi. Huonolla menestyksellä se kävi merikapteeni Pöylin (Pyölin) johdolla Islannissa muutamana kesänä, mutta käyttöön sopimattomana ja huonosti kannattavana bisneksenä se poistettiin merenkulusta ja upotettiin tiilitehtaan laiturinpohjaksi. Suomeen tulleessaan siinä oli erittäin hieno salonki, jota kerrottiin jonkun Tanskan kuninkaankin käyttäneen Grönlandin matkallaan – olen itse nähnyt tämän vanhan sisustuksen. Osallistuin purjehdukseen kesäkuussa 1952. Reittimme oli tuolloin: Turku-Lyypekki-Kööpenhamina-Haugesund (Bergenin eteläpuolella).

Barlius viistokaiutti alueen heinäkuussa 2022, eikä löytänyt enää hylkyä. Kuten kerrottua se on jäänyt laiturin alle.


Tekstin laatija Jukka Saari, Risto Sajaniemi

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Sijainti: Kemiö, Mjösund
Muut nimet: Grönland


Lähdetiedot:
  • Sukellusseura H2O r.y.:n hylkyarkisto, 739-2
  • Jukka Sulku

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 12.370' N , 22° 27.590' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Uppoamispaikka Kemiö, Mjösund
Uppoamispaikka ,

Pituus n. 20 m
Leveys n. 8 m
Asento kölillään

Pohjan syvyys 7 m
Pohjan laatu hiekka

Muuta laituri rakennettu hylyn päälle

Laatijat Jukka Saari, Risto Sajaniemi

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]