Meta

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Meta

Suomi oli 1920- ja 30-luvuilla edullinen mukavuuslippumaa. Ulkomaiset emoyhtiöt perustivat Suomeen lippuvarustamoita tai möivät aluksensa jo valmiille suomalaiselle varustamolle. Tämän tehtyään ne aikarahtasivat aluksensa takaisin omaan käyttöönsä suomalaista kustannustasoa noudattaen. Sisäänostoilla vaurastui mm. Wihuri-yhtymä. Norjalaisperäinen A/B Nordfjeldske Lines oli ensimmäisiä Suomen lipun alla purjehtineita varustamoja. Se myi vuonna 1925 2400 dwt:n S/S Metan Helsingissä toimivalle Trondheimiläiselle Oy Trampfart Ab:lle. Myöhemmin alus siirtyi tanskalaiselle Oy Norden Fjeldskelines Ab:lle.
Pelastustoimiin liittyi myöhemmin pelastusalus Protector. Myös jäljellä oleva miehistö pelastettiin, mutta itse alus katkesi kolmeen osaan, sen mastot katkesivat ja kappaleet upposivat niille sijoilleen. Vain keulaosa ajelehti karilleajopaikasta 150 metrin päähän. Kapteeni A. Isaksson oli ymmällään karilleajosta. Hän oli peilannut Ristnan majakan Dagön kohdalla ja asettanut ehdottoman varman kurssin puoli yhdeksän aikaan edellisenä iltana. Sumun ei pitänyt häiritä perille pääsyä. Isaksson pitääkin onnettomuuden syynä merivirtaa.

Laiva oli rakennettu West Hartlepoolissa jo vuonna 1887 ja sen vetoisuus oli 1698 brt. Meta kuului Lloydsin korkeimpaan vakuutusluokkaan ja sen miehistövahvuus oli 20 henkeä. Mainittakoon ettei Hankoon johtavalla väylällä ollut tapahtunut onnettomuutta lähimpään 40 vuoteen. Ahtojäät ja romusukeltajat ovat hajottaneet hylkyä melkoisesti.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 23.2.1935
Sijainti: Hanko, Södra Klovaskär


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Urheilusukeltaja-lehti 3/1982, Heikki Moisio
  • Suomen pelastusyhtiö Neptun 1898-1948, Victor Hoving, Frenckelin kirjapaino 1949
  • Folkblad 26.2.1935

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 45.880' N , 22° 55.550' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Uppoamisaika 23.2.1935
Uppoamispaikka Hanko, Södra Klovaskär
Uppoamispaikka ,

Minimisyvyys 9 m
Kunto pahasti hajonnut


Muuta Kolmessa osassa, keula Södra Klovaskärin koillispuolella. Itäpuolella saarta 6 m:ssä laatikkomaisia rakenteita.

Laatijat Jukka Sulku
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]