Meri-Tuuli

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Meri-Tuuli

Meri-Tuuli oli kotkalainen 770 bruttorekisteritonnin höyrylaiva. Se oli rakennettu vuonna 1905 Amerikassa pikimännystä ja tammesta. Alus oli alkujaan purjelaiva, mutta siitä oli poistettu purjeet ja asennettu 230 hevosvoimainen kaksisylinterinen höyrykone. Laiva oli ostettu Norjasta sotien jälkeen ja se oli katsastettu Itämeren liikenteeseen Kotkassa toukokuussa 1947.
Meri-Tuuli lähti Oulun Toppilan satamasta 23.9.1947 kohti Etelä-Ruotsia ja Husbyvikin tulitikkutehdasta. Lastina sillä oli 33 000 kuutiojalkaa haapatukkeja. Miehistöä oli 14 henkeä ja heistä kaksi naista. Toppilasta lähdettiin heikossa idän ja etelän välisessä tuulessa. Seuraavana päivänä kello 15.00 laivan ollessa Kokkolan tasalla tuuli kääntyi lounaaseen ja yltyi 7-8 beufourtin myrskyksi. Kapteeni päätti hakea suojaa Ykspihlajasta, mutta alus ei jaksanut kulkea sivuvastaisessa allokossa sataman suuntaan. Samalla laivalla havaittiin vuoto ja pumput käynnistettiin. Aluksen kovan keinunnan takia ne eivät toimineet täydellä teholla. Alus käännettiin tulosuuntaan. Hitaasti myötätuuleen ajettaessa vesi alkoi laivassa laskea. Raahen satamaan ei yritetty, koska taas olisi jouduttu ajamaan laitatuuleen. Kapteeni piti laivaneuvottelun ja sen tuloksena päätettiin ohjata Hailuodon suojaan. Pian tämän jälkeen Meri-Tuuli ohitti majakkalaiva Nahkiaisen. Meri-Tuulessa ei ollut radiopuhelinta ja majakkalaivalle annettiin valomerkkejä.
Lähestyttäessä Hailuotoa tuuli kääntyi länteen ja kova sivuaallokko lisäsi vuotoa. Tätä vuotokohtaa ei pystytty paikallistamaan. Alus oli käännettävä jälleen myötätuuleen kohti rannikkoa. Alusta yritettiin keventää katkaisemalla kansilastin tuet ja vaijerit. Haapatukit eivät kuitenkaan vierineet mereen ja vesi alkoi taas nousta laivassa. Tämän seurauksena tuli sammui laivan uuneissa ja Meri-Tuuli oli täysin tuliajolla. Ankkuri laskettiin 25.9.1947 kello 8.00, jolloin laiva oli non 3 mpk luoteeseen Tauvon majakasta. Tarkoitus oli saada alus vastatuuleen ja pitää se mahdollisimman kauan pinnalla. Kohta tämän jälkeen korkea aalto heitti kansilastin hyttirakennelmia vasten vieden ne mennessään. Yksi Meri-Tuulen pelastusveneistä karkasi, mutta toiseen pääsi viisi miestä. Vene oli vaurioitunut ja airot katkenneet. Se oli vettä täynnä ja pysyi pinnalla vain ilmatankkiensa varassa. Puolenpäivän aikoihin pelastusvene ajautui maihin Tauvossa ja viisi miestä pelastui. Alukselle jäi kapteeni ja yksi matruusi, muut kuusi olivat huuhtoutuneet mereen ja hukkuneet. Meri-Tuulen perä vajosi, mutta keula pysyi pinnalla. Matruusi oli kiivennyt mastoon ja kapteeni piteli kiinni mistä sai. Puolenpäivän maissa luotsipiirin Perämeri-alus pelasti laivalle jääneet.
Paikallislehti Raahen Seutu uutisoi haaksirikkoa monessa numerossaan ja kertoi Meri-Tuulen uponneen 25.9.1947 iltapäivällä ja makaavan nyt 10 sylen syvyydessä. Ennen uppoamistaan alus oli menettänyt peräpeilin ja koko laiva oli hajoamistilassa. Samoin lehti kertoi aluksen nousseen 30.9.1947 pintaan, olevan kumollaan ja keulan näkyvän selvästi. Iso hylyn osa ajautui Siikajokisuulle Simppusäikän matalikolle. Laivan pohja on ylösalaisin matalassa vedessä. Tästä noin 900 metriä pohjoiseen on todennäköisesti toinen hylyn osa. Kts. Museoviraston muinaisjäännösrekisterin kohteet 1860 ja 1861.
Kaksi hukkunutta miestä löytyi pian haaksirikon jälkeen ja toinen hukkuneista naisista löytyi 28.10.1947 Tauvon rantaan ajautuneena. Haaksirikon jälkeen ajautui haapatukkeja ja laivan puuosia pitkin rantoja ja paikalliset asukkaat keräsivät niitä omin tarpeisiinsa. Onpa tukeista saatettu rakentaa saunakin kaikessa hiljaisuudessa.


Tekstin laatija Raimo Lehtimäki

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: Höyrylaiva
Uponnut: 25.09.1947
Sijainti: Siikajoki, Tauvo


Lähdetiedot:
  • Raahen raastuvanoikeudelle annettu meriselitys
  • Raahen Seudun vuoden 1947 numerot
  • Raahen Seutu 26.07.1999
  • Museoviraston muinaisjäännösrekisterin kohde 1860 ja 1861

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 64° 51.493' N , 24° 41.392' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali
Tyyppi Höyrylaiva
Kotipaikka Kotka
Uppoamisaika 25.09.1947
Uppoamispaikka Siikajoki, Tauvo
Uppoamispaikka ,

Pituus 42,5 m
Leveys 11,5 m
Asento Ylösalaisin
Minimisyvyys 1 m
Kunto Jäljellä vain pohjaosa, joka on varsin ehjä ja yhtenäinen levy, se on pohjalla ylösalaisin.

Pohjan syvyys 2 m


Laatijat Raimo Lehtimäki

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]