Måsklobbin pähkinähylky

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Måsklobbin pähkinähylky

Hiittisten Kyrksundista etelään tavataan viimeisimpinä luotoina ennen avomerta Måsklobbin sileiksi hioutuneet kalliot. Täällä lepää noin 30 metrinen tammihylky, jonka kaaristo on säilynyt kohtuullisen hyvin pystyssä noin kahden metrin korkeuteen saakka. Pohjassa on täpärästi nähtävissä vielä kiinniolevaa pohjalaudoitusta. Garneerausta on jonkin verran kiinni keulan eteläsivulla. Muu garneeraus on pudonnut ”koriin” hylyn pohjalle siistiin pituussuuntaiseen kasaan.
Laivan sikoköli on katkennut kappaleiksi. Siinä on nähtävillä kaksi mastonkenkää. Toinen keskellä köliä ja toinen aivan keulassa. Kolmas masto on ollut tuettuna tyvestään välikansiin, joten sen mastonkenkää ei sikokölistä ole löydettävissä. Yksi mastoista on hylyn alla ja sitä on hylyn peräosassa nähtävissä noin metrin pituudelta. Hylyn pohjoissivun kyljen yläosa on romahtanut 45 asteen kulmaan kalliorinteeseen.
Huomiotaherättävää hylyssä on sen poikkileikkaus, mikä viittaa holkin tai karakin poikkileikkaukseen. Hylystä on löydetty mm. iso pähkinä, jonka selitykseksi ainut mahdollinen lienee, että se on ollut laivan lastina. Pitkällistä selvitystyötä vaatii vielä se liittyykö tämä hylky edelliseen tietoon kapteeni Wromen haaksirikosta. Jos aluslöytö varmistuu 1400-luvulla uponneeksi, on luultavaa, että se on tavoitellut läheisen Kuggskärin suojaista purkusatamaa, mutta syystä tai toisesta ajautunut Måsklobbin kiville. Alustavaa tutkimusta paikalla on tehnyt Sukeltajat ry kesällä 1994.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: holkki
Uponnut: 1400-luku
Sijainti: Dragsfjärd, Hiittinen, Måsklobb
Muut nimet: Pähkinähylky


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto 1996

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 47.748' N , 22° 26.867' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi holkki
Kotipaikka Kotka
Uppoamisaika 1400-luku
Uppoamispaikka Dragsfjärd, Hiittinen, Måsklobb
Uppoamispaikka , ,

Pituus 30 m
Leveys leveys 6 m, korkeus 2 m
Asento keulasuunta 120 astetta
Minimisyvyys kylkikaari 2 m
Kunto puulaivan hajonnut runko. Kyljenkappaleita ja pystyssä olevia kaarenpätkiä jäljellä

Pohjan syvyys 4 m
Pohjan laatu hiekka
Näkyvyys hyvä

Muuta Iso ja vanha hylky.

Laatijat Naufragium Praedator yksityisarkisto, 29.6.1991, Juhani Tunnela
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]