Martta

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Martta

Kotkalainen Martta oli matkalla Pyhtäältä Tallinnaan. Pyhtään Keihässalmessa se oli lastattu täyteen paperimassaa, kansilastiakin oli. Sopivia purjehdussäitä oli jo odoteltu pitkään mutta 29.10 pätettiin lähteä tuulen hieman laannuttua. Ulkona merenkäynti oli vielä turhan kova ja Martta alkoi keinua vaarallisesti. Vettynyt kansilasti turposi rajusti ja repi mereen pudotessaan laivan kyljet auki useasta kohdasta. Kapteeni Hjalmar Mattsson käänsi aluksen kohti mannerta ja ruuman tyhjennyspumppaus aloitettiin. Luotsilippu nostettiin Söderskärin kohdalla, mutta merenkäynnin takia luotsia ei saatu vaan jouduttiin omin voimin raahautumaan Emäsalon suojaan. Sinne Martta upposi.
Komea ja erittäin hyvin merivirtoja kestänyt sellu- ja vaneripaalilastissa ollut hylky makaa Esthamnsfjärdenillä Emäsalon länsipuolella 28 metrin syvyydessä vaakasuorassa. Kannella olleet kajuutat ovat menettäneet seinälautansa ja mastot on kaadettu nurin. Ne räjäytettiin poikki väylää seilanneitten alusten tieltä 30-luvulla. Mm. aluksen ehjät ilmapuntari ja tiimalasi on toimitettu jälleen päivänvaloon tulevien sukupolvien ihasteltavaksi. Noin 30-metrisen aluksen lastia on edelleen nähtävissä hylyn ruumissa. Mutapohjalle uponneen ja merikorttiin merkityn hylyn varsinainen nähtävyys lienee 2,4-metrinen ankkuripeli. Näkyvyys hylyllä on usein erittäin huono.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: kuunari
Uponnut: 1.11.1917
Sijainti: Porvoo, Emäsalo, Esthamnsfjärden


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Rauhan meri, Eka Metsävuori, SUSL
  • Sukeltajat ry:n arkistot
  • Sukeltajan Maailma n:o 2/1995
  • Sukeltajan Maailma n:o 4/1995

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 13.790' N , 25° 34.240' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi kuunari
Kotipaikka Kotka
Uppoamisaika 1.11.1917
Uppoamispaikka Porvoo, Emäsalo, Esthamnsfjärden
Uppoamispaikka , ,

Pituus n. 30 m
Leveys n. 6 m, korkeus 5 m
Asento Oikeinpäin, itä-länsi suuntaisesti, keula suuntaan 240°.
Minimisyvyys Keulapuomin kärki 22 m,.takahytin yläreunaan 25 m, kannelle 27 m
Kunto Puurakenteinen kolmimastokuunarin hylky on melko hyvin muodossaan. Takahytissä jäljellä vain seinälaudoitus, mastot kaatuneet oikealle kyljelle. Keulapuomi ehjä, samoin peräsin.Keulassa iso ankkuripeli (2,4 m), ankkuriketjut pitkin pohjaa. Hylyn ympärillä pohjassa paljon puutavaraa. Ruumassa ja kannella selluloosapaaleja.

Pohjan syvyys 28 m
Pohjan laatu muta
Näkyvyys 0-4 m, pimeää, usein maitomaista sakkaa

Muuta Toisinaan voimakas virtaus. Selluloosapaalit pöllyävät herkästi. Ankkuroitaessa huomioitava väylän läheisyys. Hylky on merkitty merikarttaan. Linjoina 1) 100 astetta: Prästuddenin linja kolme taulua auki vasemmalle, 2) 155 astetta: kaksi reunamerkkiä päällekkäin tai taaempi hieman etumaisen oikealla puolella

Laatijat Naufragium Praedator yksityisarkisto, 16.7.1988
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]