Marienborg

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Marienborg

Viisimastoinen kuunari m/s Marienborg ajoi karille 24.9.1924 Kokkolan lähellä olevalle Västerbådan matalikolle. Alus oli tulossa Ykspihlajan satamaan lastataamaan puutavaraa. Marienborg oli rakennettu 1920-luvulla Kanadassa norjalaiselle tilaajalle, mutta myytiin pian Tanskan Fredericiaan. Se oli 75 metriä pitkä ja vetoisuudelta 900 nettorekisteritonnia. Apukoneina oli kaksi Scandia-merkkistä nelisylinteristä dieselmoottoria.
Marienborgin lähestyessä aamupäivällä yhdeksän aikoihin Tankarin luotsiasemaa, ajoi se täydellä vauhdilla suoraan Västerbådan pohjoiskärkeen. Luotsiasemalta nähtiin haveri ja kiiruhdettiin paikalle. Laivan todettiin olevan tukevasti karilla ja miehistö siirrettiin Tankarin luotsiasemalle. Vakuutusyhtiö tilasi paikalle kaksi hinaajaa irrottamaan alusta. Irroitusta yritettiin useana päivänä huonolla menestyksellä. Lopulta vakuutusyhtiö myi hylyn Sandman ja Roden nimisille miehille. Hylkyä purettiin usean vuoden ajan ja lopusta puutavarasta rakennettiin Öijan saaristoon monta huvilaa.
Marienborg oli karilla kahdeksan vuotta, kun jo valmiiksi hajotettu hylky halkesi pohjoismyrskyssä ja sen oikea kylki ajautui ”sifsundiin” ja vasen kylki Kallskärin rantakalliolle, jossa vieläkin on jäljellä isoja hylyn osia ja lankkujen kiinnitykseen käytettyjä isoja pultteja ja aluslevyjä. Västerbådan matalikolta ovat sukeltajat nostaneet tavaraa 1970-luvulla ja varmaan myöhemminkin.


Tekstin laatija Jukka Saari

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: kuunari
Uponnut: 24.9.1924
Sijainti: Kokkola, Västerbådan


Lähdetiedot:
  • Sukeltajan Maailma -lehti 2/1996
  • Rauhan meri, Eka Metsävuori, Suomen Urheilusukeltajain Liitto, s.118
  • Urheilusukeltaja -lehti 2/1977
  • Kari Vainio

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 63° 57.640' N , 22° 48.500' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Tyyppi kuunari
Kotipaikka Tanska, Fredericia
Uppoamisaika 24.9.1924
Uppoamispaikka Kokkola, Västerbådan
Uppoamispaikka ,

Pituus 75 m

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]