Maj

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > erittäin karkea >  Maj

Lauantaina 15.1.1949 moottorikuunari m/s Maj (ent. Richard W. Clark) lähtee Mäntyluodosta määränpäänään Kööpenhamina. Vuorokauden vaihduttua kello 02.10 Maj saa peräsin/potkurivaurion ja jää ajelehtimaan ohjauskyvyttömänä myrskyisälle Selkämerelle.

Vielä saman päivän aikana (16.1) kello 12.30 tapahtuu Maj`ssa räjähdys ja alus syttyy palamaan, ohitettuaan Isokarin majakan korkeuden. Kapteeni ja neljä miehistön jäsentä jättävät Maj´n noin kello 14, pääsevät maihin (17.1 klo 13:30) Boxön saarelle ja selviävät onnettomuudesta. He ovat Hamnsundetissa noin klo 15 ja illalla Maarianhaminassa.

Alukselle jää vielä seitsemän miehistön jäsentä; kuusi miestä ja yksi nainen. Vielä sunnuntain aikana (16.1) alukseen jääneet ankkuroivat Maj´n ennen omaa tuhoaan. Hylyn etsintöjä vaikeuttaa huono sää ja kapteenin antama varsin virheellinen sijaintitieto.

Vasta 24.1 värdöläiset kalastajat saavat näköhavainnon Maj´n hylystä ja he käyvät ensimmäisen kerran hylyn luona 26.1.

Merivartioston mukaan paikka on seitsemän mailia koilliseen Rannöstä ja yhdeksän mailia luoteeseen Pattskäristä (karkeasti 60 38′ ja 20 21′).

Ennen hylyn satamaan hinausta merivartiosto vahtii hylkyä, mutta kova myrsky pakottaa merivartioston jättämään hylyn (2.2) ja myrskyn laannuttua (3.2) Maj on kadonnut eikä sitä etsinnöistä huolimatta enää löydetä.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.


Tekstin laatija Risto Sajaniemi

Lähdeluokittelu: erittäin karkea, Laiva
Tyyppi: kuunari
Uponnut: 26.1.1949
Sijainti: Ahvenanmaa, Saltvik, Pattskären


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Itämeren kolmio, s. 96-101, Mikko Montonen, Oy Turun Sanomat, Newprint Oy 2006
  • Pentti Lehtonen

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 38.000' N , 20° 21.000' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: erittäin karkea
Tyyppi kuunari
Kotipaikka Porvoo
Uppoamisaika 26.1.1949
Uppoamispaikka Ahvenanmaa, Saltvik, Pattskären
Uppoamispaikka , ,

MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]