Luna

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Luna

LUNA

Ensimmäisen maailmansodan alkaessa elokuussa 1914 Suomikaan ei voinut välttyä joutumista suoranaisesti sodan piiriin, sehän kuului Venäjään joskin autonomisena valtiona. Niinpä sodan edetessä jouluun, saksalaiset päättivät pysäyttää Suomen ja Ruotsin välisen meriliikenteen koska se palveli Venäjän länteen suuntautuvaa kauppaa. Käskyn saaneena miinalaiva Deutschland laski yön aikana sunnuntaina 6.12.1914 Rauman edustalle 120 miinaa ja heti sen jälkeen Mäntyluodon edustalle 80 miinaa. Mäntyluodon miinoite laskettiin Säpin ja Kaijakarin välille kahteen riviin ja ristiinrastiin siten, että pohjoisella kulkuvaylällä miinoja on harvemmassa ja Tukholmaan johtavalla väylällä niitä on runsaasti. Tehtävän suoritettuaan se häipyi pimeyden turvin takaisin ulkomerelle. Ainoastaan erään pienen höyrylaivan miehet näkivät matkallaan Raumalta Poriin, tuntemattoman aluksen porhaltavan täyttä vauhtia etelään.

Ruotsalaisen Svea-varustamon rahtilaiva Luna kellui Mäntyluodon satamassa saman päivän aamuna täydessä lastissa, lastin käsittäessä 600 tonnia venäläisiä munia ja kappaletavaraa. Määränpää oli Sundsvall ja Tukholma. Luotsi astui laivaan ja matka kohti Ruotsia kapteeni Adolf Landegrenin komennossa saattoi alkaa. Sää oli pilvinen, tuuli puhalsi etelästä 6 m/s ja ilman lämpötila oli +4
astetta.

Kello 9.50 luotsi jätti laivan. Pian sen jälkeen havaittiin merellä uppoava höyrylaiva, Hyperion-yhtiön Everilda. Kurssi asetettiin heti kohti onnettomuuspaikkaa ja pelastusveneet käännettiin ulos valmiiksi laskettaviksi. Kun Luna täydellä höyryllä saapui paikalle, oli höyrylaiva jo uponnut. Pinnalla kellui vain hylynkappaleita ja niihin takertuneita ihmisiä. Lunan pelastusveneisiin nostettiin kuusi kohmettunutta ja melkein tiedotonta miestä. Veneet palasivat Lunan kyljelle ja heidät vietiin Lunan lämpimään salonkiin. Kuudes, joka näytti kuolleelta jätettiin pelastusveneen pohjalle.

Samassa 2. ruuman alta kuului valtava räjähdys ja heti sen perään toinen räjähdys höyrypannun alta. Luna alkoi välittömästi upota, miehistö ehti hädintuskin pelastusveneisiin ennenkuin Luna painui pinnan alle keula edellä. Everildasta pelastetut miehet jäivät Lunan salonkiin. Myöhemmin paikalle tullut höyryhinaaja otti pelastusveneet hinaukseen ja vei heidät Mäntyluotoon.

Höyrylaiva Luna oli rakennettu Norjassa vuonna 1905. Paria vuotta myöhemmin se ostettiin Svea-varustamolle, kotipaikkana Tukholma. Luna oli 1080 bruttorekisteritonnin alus, jossa oli 675 hevosvoiman kone. Laivan pituus oli 66 m, leveys 10 m, syväys tyhjänä 4.3 m ja lastissa 4.9 m.

Lunan varapotkuri on nähtävillä Rauman merimuseon pihalla.


Tekstin laatija Seppo Salonen

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: Rahtihöyrylaiva
Uponnut: 6.12.1914
Sijainti: Pori, Mäntyluoto


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Satakunta-sanomalehti, joulukuu 1914.
  • Björneborgs Tidning-sanomalehti, jolukuu 1914.
  • Sosiaalidemokraatti-sanomalehti (Pori), joulukuu 1914.
  • Meriselitys, Porin RO 7.12.1914.

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 61° 33.570' N , 21° 16.600' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi Rahtihöyrylaiva
Kotipaikka Tukholma
Uppoamisaika 6.12.1914
Uppoamispaikka Pori, Mäntyluoto
Uppoamispaikka ,

Pituus 68,7 m
Leveys 10 m
Asento Pystyssä oikeinpäin.
Minimisyvyys 25 m
Kunto Keulapiikki, keskilaiva ja ahteri ovat ehjät. Ruumat ovat sortuneet pohjan tasalle. Keskilaivan hyttitiloista ovat katot sortuneet.

Pohjan syvyys 33 m
Pohjan laatu Hiesu
Näkyvyys 1-6 m

Muuta Sisälle sukeltaminen vaarallista. Keskilaivan rakenteet ovat erittäin huonossa kunnossa. Seinärakenteet ovat romahtamispisteessä.

Laatijat Seppo Salonen
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]