Livizan tykit

Olet tässä Etusivu  > Tykki  > GPS (0-50 m) >  Livizan tykit

Kapteeni Irefski toi 60-tykkistä, kolmimastoista ja kaksikantista linjalaivaansa Saaristomerellä Rosalan eteläpuolella suojaan tarkoituksenaan säästää aluksensa puhjenneessa koiranilmassa. Mukana matkusti myös kontra-amiraali Karauloff. Kävi kuitenkin niin, että ankkurit oli laskettava Nämanlandin luona Kuggskärin kaakkoispuolella ennenkuin suojaan oli ehditty. Pian ankkuriköydetkin pettivät ja Leijonatarta uhkasi tuhoutuminen rantakallioihin. Tässä tilanteessa päätettiin pudottaa ylemmän patterikannen tykit, katkoa köydet ja päästää takila mereen. Fregatin mastot kun ottivat kovaa tuulta vastaan melkein siinä missä purjeet. Tykit pudotettiin Kuggskärin eteläpuolella.

Näin sitten sai Irefski äärimmilleen kevennetyn aluksensa pelastetuksi vain pienin vaurioin. Hetken 46-metrinen alus kuitenkin ehti olla upoksissa matalassa vedessä Hiittisten lähellä ja tänä aikana saaristolaiset ryöstivät sen irtaimistoa. Rosalan saaristossa Busön saaren kallioniemekkeellä on tuntemattoman tekijän kaivertama tarkka kalliopiirros Leijonattaresta takilattomana. Alunperin aluksen tiedetään olleen Ranskassa rakennettu ja Turkin valtiolle kuulunut sotalaiva. 1827 Välimerellä käydyssä Navarinon meritaistelussa se jäi sotasaaliina venäläisille ja päätyi näitten vaiheitten jälkeen lopulta Suomen vesille. 1980-luvun alussa tykit löytyivät ja samassa tilanteessa paikallistettiin myös muutama ankkuri, joista kaksi nostettiin. Toinen on tätä nykyä Salossa ja toinen läheisellä Lill Ådskärin saarella.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Tykki
Tyyppi: tykki
Uponnut: 1844
Sijainti: Kemiönsaari, Kuggskäristä etelään, Tryskärsdjupet


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Sukellusseura Simpun 20-vuotis juhlaesitelmät, Mauri Hirvonen 1994
  • Ristiin Rastiin Saaristomerta, Eka Metsävuori, Turun Sanomien paino 1991
  • Museoviraston muinaisjäännösrekisterin kohde 1525.

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 44.788' N , 22° 23.190' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Tyyppi tykki
Uppoamisaika 1844
Uppoamispaikka Kemiönsaari, Kuggskäristä etelään, Tryskärsdjupet
Uppoamispaikka , ,

Minimisyvyys 7 m

Pohjan syvyys 20 m


Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]