Kuopion Neulaniemen kauppalaiva

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > karkea (n. 1-5 km) >  Kuopion Neulaniemen kauppalaiva

Kuopion lähelle on uponnut joskus 1920-30 -luvulla noin 7 metriä pitkä puinen, 1900 -luvun alussa rakennettu alus. Kyseessä oli kauppalaiva (myymälälaiva), joka kulki tiettyä reittiä Kuopion ja Neulaniemen ja sen saariston kautta jonnekin Haminalahteen. Se ei ollut varsinainen laiva, vaan iso vene missä oli hytti. Hytin tarkoituksena oli suojata tavaroita sateella ja myrskyllä. Alus oli sellaista tyyppiä missä myymälä oli sisällä ja myymälään kuljettiin kyljen kautta. Moottorina lienee ollut entinen auton moottori. Tämän tyyppisiä kovaäänisiä ”hyttipaatteja” oli alueella paljon, ennen kuin perämoottorit tulivat käyttöön.
Aluksen omisti joku kuopiolainen kauppias, joka keksi pistää aluelle tämän myymäläaluksen. Saariston kesäasutus kasvoi ja myös paikalliset asukkaat tarvitsivat ruokaa ja erilaisia tarvikkeita. Kauppalaivan reitti kulki Kuopion satamasta Niuvanniemen ja Laivonsaarten kautta ja siitä eteenpäin kohti Neulaniemen kärkeä ja sen saaristoa.
Jonakin tuulisena päivänä alus oli korkeassa aallokossa alkanut kallistella ja uponnut. Ihmishenkiä ei oltu menetetty, mutta osa tavaroista meni pohjaan. Kauppias ui läheisen saaren rantaan. Uppoamispaikka on jossain Pohjois-Kallavedellä, noin 4 kilometrin säteellä Neulaniemen niemestä kohti Pohjois-Kallavettä.
Uppoamisen jälkeen toinen laiva otti tehtävän, mutta eräs paikallinen muisteli että myös se olisi uponnut samoille seutuville – alue kun on hyvin karikkoista. Vanhat asukkaat muistavat nämä asiat hyvin.


Tekstin laatija Paul Hänninen

Lähdeluokittelu: karkea (n. 1-5 km), Laiva
Tyyppi: kauppalaiva
Uponnut: 1920-30-luku
Sijainti: Kuopio, Neulaniemi-Haminalahti


Lähdetiedot:
  • Paul Hänninen
  • Neulaniemen historia (julkaisematon)

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 62° 54.470' N , 27° 32.350' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: karkea (n. 1-5 km)
Materiaali
Tyyppi kauppalaiva
Kotipaikka Kuopio
Uppoamisaika 1920-30-luku
Uppoamispaikka Kuopio, Neulaniemi-Haminalahti
Uppoamispaikka ,

Pituus 7 m
Leveys 2 m

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]