Jussi H

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > erittäin karkea >  Jussi H

Jussi H oli 87,89 m pitkä ja 13,06 m leveä höyrylaiva. Alunperin Ranskassa rakennettu alus ostettiin Suomeen vuonna 1937. Perjantaina syyskuun 11. päivänä vuonna 1942 alus lähti Raumalta tavanomaisessa kappaletavaralastissa. Tarkoituksena oli mennä suoraan Ruotsin rannikon läheisyyteen ja jatkaa siitä etelään suojatuissa olosuhteissa. Aamuyöllä laivaan osui neuvostoliittolaisen sukellusvene S-13:n ampumat kaksi torpedoa. Höyrykattilat räjähtivät ja alus upposi hajoten pahoin. Vain laivan lämmittäjä pelastui ja ajelehti pelastuslautalla luodolle, josta kalastajat löysivät hänet syyskuun 15. päivänä. Aluksen hylkyä ei ole löydetty.

Sukellusvene S-13 oli onnistunut kulkemaan ruotsalaisten laskeman miinakentän ali ja upotti syyskuun 12. päivä ensin keskiyön tunteina S/S Heran ja klo 4 Jussi H:n. Syyskuun 18. päivänä sukellusvene oli Merenkurkussa ja tuhosi m/s Anna W:n. Kotisatamaansa Leningradiin S-13 pääsi palaamaan, vaikkakin sai matkalla syvyyspommituksessa vakavia vaurioita.

Porin Reposaaressa on sankarihautojen lähellä laivojen Jussi H ja Betty H muistomuuri. Molemmat olivat Hacklinin omistamia kauppalaivoja ja upotettiin samana vuonna 1942.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net -sivustollemme.
Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä.Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.


Tekstin laatija Risto Sajaniemi

Lähdeluokittelu: erittäin karkea, Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 12.9.1942
Sijainti: Ahvenanmeri


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Wikipedia
  • Äänimeri-nettisivusto

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 12.600' N , 19° 00.000' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: erittäin karkea
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Rakennusvuosi 1910
Uppoamisaika 12.9.1942
Uppoamispaikka Ahvenanmeri
Uppoamispaikka


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]