Järvistensaaren hylky

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Järvistensaaren hylky

Barlius-ryhmä kertoo elokuussa 2021: ”Turun sataman sisääntuloväylän mittauksissa havaittiin vuonna 2011 anomalia, jota Barlius lähti vapaaehtoistyönä tarkistamaan kesän korvalla sekä sukeltamalla että kaiuttamalla. Suureksi yllätykseksi kohteesta löytyi jykevärakenteisen puualuksen hylky. Hylyn pituus on n. 26 m ja se on uponnut pienelle matalikolle, joka sijaitsee alle kaapelin mitan päässä pääväylältä.

Alus on ollut rautakaarin ja messinkitapein vahvistettu, sekä mahdollisesti takiloitu, sillä vaikka mastojen osia ei havaittu, löytyi hylystä kuitenkin pieni määrä neitsyitä. (Toisaalta nämä voivat liittyä apumastoihin, mikäli alus on ollut proomuksi muutettu.) Sitä onko aluksessa ollut apukone, ei vielä pystytty päättelemään suuntaan tai toiseen.

Aluksen identiteetti on toistaiseksi arvoitus.

Hylky on riisuttu ja se on selvästikin joutunut pelastustoimien kohteeksi, jonka johdosta yksi jatkotutkimusten päälinjoista on Turun tullikamarin arkisto. Myös luotsilaitoksen asiakirjat on syytä käydä tarkoin läpi, sillä ei ole mahdotonta, että alus on ajanut matalikolle luotsauksen alaisena. Toisaalta suuremmista haaksirikoista raportoitiin usein luotsiylihallitukselle, vaikka tapaukseen ei olisikaan liittynyt luotsin huolimattomuutta. Se vaihtoehto, että kyseessä olisi vanhuuttaan hylyksi jätetty alus tuntuu epätodennäköiseltä, koska yleensä käytöstä poistetut alukset on hylätty lähelle rantaa.”


Tekstin laatija Risto Sajaniemi

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Sijainti: Turku, Airisto


Lähdetiedot:
  • Facebook-palaute, Barlius-ryhmä 13.8.2021

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 23.574' N , 22° 07.493' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Uppoamispaikka Turku, Airisto
Uppoamispaikka ,

Pituus 26 m
Leveys 7 m
Minimisyvyys 5 m

Pohjan syvyys 7 m

Muuta Matalikolla lähellä pääväylää

Laatijat Risto Sajaniemi
MEDIA

Videot


Tekijä tai tekijät:Barlius-ryhmä
Pohjois Airisto


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]