Ingeborg

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Ingeborg

Torstaina 18.10.1923 lähti tanskalainen painolastissa oleva vain vuoden vanha höyrylaiva Ingeborg, 1100 nrt, Odensesta Kaskisiin kapteeni N.P.Troestin johdolla. Matka jatkui ilman erityisiä tapahtumia sunnuntaihin 21. lokakuuta kello 10.30, jolloin oltiin Merikarvian korkeudella. Sää oli hyvä, tuuli länsiluoteesta 10 m/s. Tuolloin suunnittiin Sälgrundetin majakkatorni suuntaan ONO 1/2 O. Luotsilippu nostettiin ylös. Aluksen vauhtia hidastettiin ja valmistauduttiin odottamaan luotsin saapumista.

Yllättäen noin kello 12.25 laiva tärähti rajusti pohjaan ja pysähtyi karikkoon. Laivalta sähkötettiin eetteriin kiireinen pyyntö hinausavun saamiseksi.

Pian huomattiin että keulatankki, lastiruuma numero 2 ja konehuone alkoivat täyttyä vedellä. Keulatankkia alettiin tyhjentää ja samalla yritettiin peruuttaa täydellä vauhdilla jotta laiva irtoaisi karilta. Laiva ei liikahtanutkaan. Vuoto konehuoneessa lisääntyi ja tyhjennys keskitettiin sinne. Koneet pysäytettiin.

Kello 14.30 saapuivat luotsit paikalle. He kertoivat että laiva oli karilla etelään Yttergrundista Hiidensillan matalikolla. Tuolloin kapteenille valkeni karmea totuus. He olivat erehtyneet luulemaan etelämpänä olevaa Yttergrundin majakkaa Kaskisten lähellä olevaksi Sälgrundin majakaksi!

Paapuurin pelastusvene laskettiin vesille ja osa miehistöstä meni siihen. Vene hinattiin maihin Yttergrundin luotsiveneellä. Laivalle jäivät kapteeni, molemmat perämiehet ja neljä miestä.

Pumput kävivät, mutta vedenpinta nousi edelleen. Kello 20 oli tuli sammutettava paapuurin pannun alta, koska vesi saavuttaisi sen pian. Samoihin aikoihin saapuivat pelastusyhtiö Neptunin pelastushöyrylaivat haaksirikkoutuneen lähelle.

Pelastustyöt yritettäisiin aloittaa heti päivän valjettua ja yön aikana oli tärkeimpänä huolena pitää tuli styypuurin pannun alla. Yön aikan tuuli kääntyi pohjoisen ja idän kautta kaakkoon ja kello 4 se yltyi myrskyiseksi. Samalla alkoi laiva voimakkaasti hakkaamaan karikkoon. Aamulla merenkäynti ja tuuli olivat niin kova, ettei pelastustöitä voitu aloittaa. Kapteeni totesi tilanteen melko toivottomaksi ja määräsi loput miehistä jättämään laivan. Styyrpuurin pelastusvene laskettiin vesille ja miehistö souti pelastuslaivan luokse. Kapteeni jäi laivaan. Tuli sammui styypuurin pannun alta. Pumput pysähtyivät.

Päivän loppupuolella puhkesi kova kaakkoismyrsky ja laiva hakkautui yhä pahemmin karikkoon. Vesi nousi rajusti laivassa. Kello 16 aikaan tuuli kääntyi lounaaseen ja yltyi kovaksi myrskyksi. Silloin kävi selväksi, että alus ei kestäisi enää toista yötä ja kapteeni päätti jättää Ingeborgin pienellä jollalla. Tiistaina 23. lokakuuta aamuyöllä paikalle jäänyt pelastusalus lähti pelastettujen kanssa Reposaarelle suojaan odottamaan parempaa säätä.

Sää jatkui huonona ja laiva kärsi yhä pahempia vaurioita. Marraskuun alkupäivinä havaittiin Ingeborgin menneen poikki. Alus tuomittiin hylyksi ja siitä pelastettiin seuraavana vuonna höyrykattilat ja muu arvokas tavara.


Tekstin laatija Seppo Salonen

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 21.10.1923
Sijainti: Merikarvia, Hiidensillat


HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 61° 54.231' N , 21° 14.177' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Kööpenhamina, Tanska
Uppoamisaika 21.10.1923
Uppoamispaikka Merikarvia, Hiidensillat
Uppoamispaikka ,

Pituus 78 m
Leveys 12
Minimisyvyys 3 m
Kunto Hajonnut palasiksi matalikon päälle. Kone kyljellään.

Pohjan syvyys 12 m
Pohjan laatu kivikko
Näkyvyys 3-10 m


Laatijat Seppo Salonen
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]