Högkopplan I

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Högkopplan I

Espoossa, Ramsöstä etelään, Högkopplanin ja Tobakspungenin länsipuolella, rinteessä on hajonnut neljään osaan hajonnut puuhylky, Högkopplan I. Lähinnä Tobakspungen-luotoa on pieni kyljenkappale (viistokaikukuvassa ylimpänä). Seuraavassa kappaleessa on hylyn pohjosa ja mm. moottori akseleineen. Kolmannessa kappaleessa on kaksi kylkeä ristikkikkäin. Kaikki osat ovat 6-9 m syvyydessä.

Kyseessä on jahti Alexandra, joka ajoi karille Vargenin luona 8. tammikuuta 1961. Aluksen omistajilla Irmeli Pihlajalla ja Maija Asplundilla oli tarkoitus muuttaa aluksella ulkomaille. Lastiruumaan oli pakattu kahden kodin tarvikkeet – huonekaluja ja vaatteita. Alexandran he olivat ostaneet vuonna 1960 Karl Artur Gustafssonilta.
Tammikuun 8. päivänä, matkan ollessa vielä alkuvaiheessa, Alexandra ajoi karille Espoon Suvisaaristossa, Vargenin lähellä olevalla Tubakspungenilla. Paikallinen asukas Eugen Enoksson näki tapauksen ja riensi paikalle auttamaan. Aluksessa olleet kolme miestä olivat ilmeisesti erehtyneet reitistä. Alexandraa ei yritetty irrottaa karilta, vaan se jätettiin Vargenille. Omistajat eivät yrittäneet myöhemminkään pelastaa alusta tai sen lastia, vaan vuosien saatossa hylynryöstäjät veivät osansa. Lopulta, ilmeisesti uudet omistajat tyhjensivät hylyn ennen kuin se syysmyrskyssä hajosi kappaleiksi. Aluksen kansirakennelma kellui Stakevikeniin.Alexandra oli rakennettu Ruotsinpyhtäällä, Reimarsin telakalla vuonna 1887. Sen ensimmäiset omistajat olivat pellinkiläiset Karl Wilhelm Gustafsson, Karl Fredrik Karlsson ja Otto Berhard Karlsson. Tuolloin Alexandra oli 19 metriä pitkä, 5,9 metriä leveä ja vetoisuus 42,07 brt. Vuonna 1912 alukseen tehtiin korjauksia ja mm. sen leveys lisääntyi 40 sentillä. Vuonna 1927 siihen asennettiin Tolkkisten telakalla 15 hevosvoiman apumoottori.Vuonna 1997 perustettiin Porvoon seudulle yhdistys, Skutbyggarna – Jaalanrakentajat r.f., jonka tarkoituksena oli paikallisen laivanrakennusperinteen vaaliminen. Yhdistys päätti rakentaa uuden Alexandran olemassa olevan pienoismallin perusteella. Pienoismallin oli rakentanut yksi aluksen aikaisemmista omistajista, pellinkiläinen Anders Englund. Suunnitellusta uudesta Alexandrasta tulisi kuitenkin suurempi, se olisi 23 metriä pitkä, 6,4 metriä leveä ja kantavuus noin 74 tonnia. Alusta rakennettiin suurelta osin talkoilla Porvoon Voolahden Bruketissa. Alunperin Alexandran kustannuksiksi laskettiin 3 miljoonaan markkaa. Kölinlasku suoritettiin 17.1.1998 ja vesillelasku 20. heinäkuuta 2002. Vesillelaskua seurasi noin 2000 ihmistä.
Alexandran pienoismalleista toinen on Pellingin kappelissa kirkkolaivana ja toinen, Anders Englundin rakentama Turun Merenkulkumuseossa.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari, Topi Sellman

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: troolari
Uponnut: 8.1.1961
Sijainti: Espoo, Högkopplan
Muut nimet: Alexandra


Lähdetiedot:
  • Topi Sellman 2018
  • Sukellusseura H2O r.y.:n hylkyarkisto, 720-4
  • http://www.kulturfonden.fi/alexandra/f_bygarna.html#strelse
  • Projekti jahti Alexandra –julkaisu, Skutbyggarna –Jaalanrakentajat r.f., Porvoo 1999
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 05.951' N , 24° 42.168' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi troolari
Uppoamisaika 8.1.1961
Uppoamispaikka Espoo, Högkopplan
Uppoamispaikka ,

Minimisyvyys 6 m

Pohjan syvyys 9 mMEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]