Hoffnung

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Hoffnung

Saksalainen 182 nettorekisteritonnin moottorialus Hoffnung ajoi karille 10.12.1952 Grönbodanilla Hankoniemen edustalla paikassa P 59 45 42 ja I 23 07 18. Pelastusristeilijä Isokarin saapuessa paikalle vajaan puolen tunnin kuluttua hälytyksestä, oli enää komentosilta näkyvissä ja laivan keulaosa vajonnut jo pinnan alle. Paikalle saapui myös tarkistusalus Suunta ja merivartiolaitoksen vene. Isokari ampui rakettiköyden haaksirikkoutuneille ja pelasti voimakkaassa merenkäynnissä sadan metrin päästä matruusi Heinz Krügerin, kapteeni Richard Wodrichin ja laivakoiran. Kolme aluksen miehistöstä oli yrittänyt aiemmin pelastautua pelastusveneellä, mutta aalto oli heittänyt sen laivalta. Pelastusvene löydettiin myöhemmin tyhjänä.
Hoffnungin kotipaikka oli Hampuri ja se oli painolastissa matkalla Kööpenhaminasta Tammisaareen. Laivan omisti aluksen päällikkö Wodrich.
Meriselityksen mukaan aluksen kapteeni kertoi, että alus oli ajautunut huonossa näkyvyydessä liian lähelle rannikkoa, jolloin antoi määräyksen kurssin muuttamiseksi. Samassa alus osui pohjaan ja tyrskyjä näkyi muutaman kymmenen metrin päässä. Vaikka laivaa heti ryhdyttiin peruttamaan ajoi se karille.
Nykyisin hylyn jäännöksiä löytyy Grönbodanin länsi- ja pohjoispuolelta.


Tekstin laatija Jukka Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: moottorialus
Uponnut: 10.12.1952
Sijainti: Hanko, Grönbodan


Lähdetiedot:
  • Sadan vuoden meripelastustyö Suomen Meripelastusseura 1897-1997, Juhani Merilahti, Hansaprint Turku 1997, s.332
  • Hangon raastuvanoikeuden pöytäkirjat, Hoffnungin meriselitys

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 45.706' N , 23° 07.074' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi moottorialus
Kotipaikka Saksa, Hampuri
Uppoamisaika 10.12.1952
Uppoamispaikka Hanko, Grönbodan
Uppoamispaikka ,

Minimisyvyys 5m
Kunto Hajonnut osiin. Keula löytyy suhteellisen ehjänä 8 m syvyydestä luodon länsipuolelta n. 15 m luodosta, sivusta repeytynyt josta näkee sisälle. Pohjoispuolella hylkytavaraa.

Pohjan laatu kivi, kallio
Näkyvyys hyvä


Laatijat Jukka Saari

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]