Helsingfors

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Helsingfors

Lyypekistä Helsinkiin kapteeni L. Martinin komennossa ollut uusi rahti- ja matkustaja-alus s/s Helsingfors oli määrätty pysähtymään kaoliinilastin takia Hangossa.

Aluksen oli vuonna 1902 rakentanut Helsingfors Ångfartygs Aktiebolagetille antverpeniläinen Chantier Naval Auversiosin telakka. Pituutta laivalla oli 63 metriä ja leveyttä 9,12 metriä, höyrykoneen teho oli 800 ihv.

Kun alusta ei määräaikaan kuulunut Hankoon lähetettiin pelastusalus Meteor sitä vastaan. Sumussa ja myrskyssä ei jäissä etenevää laivaa kuitenkaan näkynyt ja sään seljettyä matkaan lähetettiin pelastusalus Protector. Se löysikin Helsingforsin Örön ja Bengtskärin välistä Bengtskäristä luoteeseen, mutta ajoi itse toiselle karille. Osa sen miehistöstä siirtyi Helsingforsiin, koska Protectorin tilaa pidettiin arveluttavampana.

Seuraavana päivänä aallokko yltyi ja Protector irtosi karilta. Se ajelehti ja lopulta ankkuroitui Helsingforsin viereen, joka oli kallistunut voimakkaasti. Pian Helsingfors pyörähti ympäri ja jätti sisäänsä viisi miestä. Kuudes mies hukkui pinnalla. 481 tonnin laiva upposi, mutta osa sen rikistä ja kansirakenteista jäi näkyviin. Jäissä ja aallokossa ei potkurinsa rikkonut Protector kyennyt tekemään mitään rikiin kiivenneitten miesten pelastamiseksi. Pelastuslaiva Assistans hinasi myöhemmin Protectorin pois paikalta.

Hylyn kohdalla veden syvyys sorapohjalla on noin 13 metriä, höyrypannujen ylimmät osat ovat 8 metrin syvyydessä. Peräosastaan hylky on hajonnut, mutta potkuri on siitä huolimatta paikallaan. Kannet ja kyljet ovat perusteellisesti romahtaneet pohjalle ja ruoste on lähes hävittänyt laivan ohuimmat rautarakenteet. Sen sijaan tukevimmat runkopalkit ja höyrynpainetta vastaanottaneet järeät pannut ovat kestäneet ajan hammasta ja seisovat sinisimpukoitten peittäminä tukevasti paikoillaan. Nykymittapuulla mitattuna pienen laivan vetoisuus oli 437 nrt. Sen lastina tiedetään olleen myös jonkin verran kiinanposliinia.

Helsingforsin haaksirikko laukaisi pitkään kiistellyn majakkahankkeen rakentamispäätökselle myönteiseksi. Edelleen ilmeni kuitenkin sanaharkkaa majakan paikasta. Tarinan mukaan muuan Bengt-niminen kapteeni olisi haaksirikkonsa jälkeen soutanut kulta-arkkuineen luodolle, jolla saaristolaiset olisivat saattaneet hänet hengiltä. Tämä luoto tuli valituksi ja luodolle päätettiin rakentaa 1906 valmistunut Bengtskärin majakka.

Saman vuoden 1906 lokakuussa laivan hylky myytiin huutokaupalla Hangon tullikamarissa 401 markalla kauppias Carl Staudingerille.

Katso myös Luotsi- ja majakkalaitoksen karilleajo- ja haaksirikkotilasto 1905


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 1.1.1905
Sijainti: Bengtskär


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
 • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
 • Luotsi- ja Majakkalaitoksen karilleajo- ja haaksirikkoilmoituksia vuodelta 1905
 • Navis Fennica, osa II, Erkki Riimala, WSOY 1993, s.100
 • Suomen Pelastusyhtiö Neptunin arkisto 1917-1967
 • Urheilusukeltaja-lehti 4/1980, Heikki Moisio
 • Ulkosaaristossa, Benedict Zilliacus, Tammi, s.76
 • Hufvudstadsbladet 17.1.1977
 • Till Havns, TV-ohjelma 21.2.1994
 • Rauhan meri, Erkki Metsävuori, s.64
 • Ristiin rastiin Saaristomerta, Eka Metsävuori, Turun Sanomien paino, Turku, 1991, s.27
 • Saaristomerta ja sankareita, Eka Metsävuori, Turun Sanomien paino, Turku, 1993, s.103
 • Myyty aluksenhylky

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 44.704' N , 22° 23.426' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Suomi
Uppoamisaika 1.1.1905
Uppoamispaikka Bengtskär
Uppoamispaikka

Pituus 63 m
Leveys 9,12 m
Minimisyvyys keula 8 m, höyrypannu 5 m
Kunto pahasti hajonnut

Pohjan syvyys 13,2 m
Pohjan laatu sora

Muuta Jäljellä pala kaksoispohjaa sekä kaksi isoa höyrypannua. Paljon peltiä isolla alueella pitkin pohjaa. Keula on höyrypannuista 50 m länteen. Höyrypannuilta noin 50 metriä pohjoiseen on potkuri, jonka lapojen kärkiväli on 3,5-5 metriä. Potkurin koordinaatit 59.7457 22.3910.

Laatijat Naufragium Praedator yksityisarkisto, 6.7.1988HYLKYKARTTAAN

MJ-REKISTERI »


LINJAPIIRROS

MERIKARTTA


MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]