Haverö V

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Haverö V

Kuha-luokan miinanraivaajat rakennettiin Porvoossa, Aug. Eklöf Ab:n telakalla vuosina 1941-1946. Uppoamaltaan 18 tonnin ja 17,2 metriä pitkät alukset kulkivat 70 hevosvoiman Lister-dieselmoottorilla 9 solmun nopeutta. Aluksen miehistöön kuului kahdeksan miestä. Sodan miinanraivaustoiminnan jälkeen Kuha-luokan aluksia käytettiin koulutusaluksina. Ne poistettiin huonokuntoisina käytöstä vuosina 1957-1962. Kuha 1, 10 ja 11 poistettiin vuonna 1960. Kyseinen alus on joku näistä.
Markku A. Lindholm kertoo: ”H. Lindholm osti aluksen Turun Laivastoaseman huutokaupasta vuonna 1960. Alus oli tarkoitus kunnostaa, mutta ilmeni, että lahovikaa ei ollut pelkästään kannessa vaan myös rungossa. Alusta pumpattiin viikottain kunnes sen annettiin täyttyä rannassa. Siivoustyönä alus hinattiin syvänteeseen. Voi olla, että kaupassa tuli toinenkin Kuhapaatti, joka myytiin eräälle vanginvartijalle. Saattaa olla vieläkin liikenteessä. Ko. hylystä poistettiin kaikki romuksi ja kierrätykseen kelpaava. Ankkuripelikin on vielä tallessa ja mm. pronssiset ikkunaventtiilit poistettiin. Ainoastaan valurautaiset ”H” pollarit (keskilaiva ja keula, ehkä myös perä) ovat paikalla, joita noin kolmetoistavuotiaana surkuttelin menetyksenä. Hinausvaijerin pää on keskilaivan SB pollarissa ja menee keulpollarin kautta. Hinausvaijeri on n. 60m pitkä ja hylystä kaakkoon.
Alus on hinattu rannalta vesilastissa syvään veteen haudattavaksi v.1963.”


Tekstin laatija Jukka Saari

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: miinanraivaaja
Uponnut: 1963
Sijainti: Turku, Airisto, Haverö
Muut nimet: Kuha


Lähdetiedot:
  • Leijonalippu merellä, Visa Auvinen, Etelä-Suomen Kustannus Oy 1980, s.118
  • Markku A. Lindholm

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 14.740' N , 22° 05.660' E WGS84

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali
Tyyppi miinanraivaaja
Kotipaikka Turku
Uppoamisaika 1963
Uppoamispaikka Turku, Airisto, Haverö
Uppoamispaikka , ,

Pituus 17,2 m

Pohjan syvyys 48 m

Muuta Alus hinattu rannalta, vesilastissa, syvään veteen haudattavaksi v.1963.

Laatijat Jukka Saari

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos