Harald Haarfaager

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Harald Haarfaager

Bergeniläinen n. 70 metriä pitkä alus oli tulossa Samarangin kaupungista Jaavalta Port Saidin ja Gibraltarin kautta Turkuun sokerilasti mukanaan. Kapteeni B. Nilssonin komennossa pysähdyttiin myös Kööpenhaminassa. Nilssonin mukana laivalla oli myös hänen nuori vaimonsa. Sateisessa ja sumuisessa syyskuun aamuyössä oletetun Utön edustalla päätettiin nostaa luotsilippu ja jäädä odottamaan luotsia. Ennenkuin ankkuri ehdittiin laskea rymisteli laiva Nätegrundin karille ja upposi nopeasti viettävälle pohjalle 35-45 metrin syvyyteen. Sijainti oli siis laskettu väärin. Upotessa laivan höyrykattila räjähti ja rikkoi keskilaivaa pahasti. Miehistö ehti siirtyä pelastusveneisiin ennen aluksen uppoamista ja pelastautua pian paikalle saapuneeseen luotsikutteriin. Laivan mukana menetettiin sokeri, jonka silloinen arvo oli 787 400 markkaa.

Vuosisadan alussa kypäräsukeltajat tekivät joitakin pelastussukelluksia tähän kaksimastoiseen kuunaritakiloituun hylkyyn.

Uudelleen 1249 brt:n hylky paikallistettiin vasta vuonna 1977. Hylky on kolmena kappaleena. Fokkamaston etupuolinen keulan osa lepää pohjassa oikein päin ja repeämäkohdassa on sikinsokin erilaista metalliromua ja puuparruja. Ankkuripeli on nähtävissä. Isomaston takaa irronnut perä on pohjassa vasemmalla kyljellään osittain mutaan hautautuneena. Peräsinkoneisto on nähtävissä kannelta ja myös nelilapainen potkuri on esillä. Pisin yhtenäinen osa laivaa on puolittain ylösalaisin ja osin pohjamutaan uponneena. Mastot ovat katkenneet ja näkyvät hylyn alta. Keskilaivan sisätiloihin on pääsy rungon oikealta sivulta, mutta hylyn romahdustodennäköisyys on suuri.

Yksi aluksen kookkaista ankkureista on nostettu Saaristomeren Kansallispuiston opastuskeskuksen Sinisimpukan pihalle Kasnäsiin.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 11.9.1891
Sijainti: Korppoo, Utö, Nätegrund


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Urheilusukeltaja -lehti 5/1984, Eero Karttunen
  • Kupla Illustrated -lehti 1/1993, Sukellusseura Kupla, Jouni Polkko
  • Ulkosaaristossa, Benedict Zilliacus, Tammi, s.105
  • Luotsi- ja Majakkalaitoksen Ylihallituksen karilleajo- ja haaksirikkoilmoituksia vuodelta 1891
  • Ristiin rastiin Saaristomerta, Eka Metsävuori, Turun Sanomien paino 1991, s.80

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 44.715' N , 21° 16.530' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Norja, Bergen
Uppoamisaika 11.9.1891
Uppoamispaikka Korppoo, Utö, Nätegrund
Uppoamispaikka , ,

Pituus 70 m
Asento hylky on pohjois-eteläsuunnassa, keula etelään
Kunto huono

Pohjan syvyys 35-45 m
Pohjan laatu muta
Näkyvyys 5-15 m

Muuta Hylky on katkennut kolmeen osaan. Pieni osa keulaa jäljellä, keskiosa ylösalaisin, peräosa vasemmalla kyljellään. Perän oikea kylki on mudassa.

Laatijat Jukka Sulku
MEDIA

Videot


Tekijä tai tekijät:Raimo Kallonen
Nautic Club Urheilusukeltajat ry:n retki Tavilla kesäkuun 2016 alussa.


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]