Hampgrundetin hylky

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > karkea (n. 1-5 km) >  Hampgrundetin hylky

Sokerilastissa ollut laiva ajoi karille Abborkobbenin lähellä Inkoon edustalla. Osa miehistöstä jätettiin vahtiin hylynryöstäjien varalle samalla kun muu miehistö hakeutui asutuksen suojiin. Vartijat joutuivat kuitenkin pakenemaan hylyltä ryöstäjien saavuttua. He purkivat osan lastista ja kuljettivat sen pois. Syysmyrskyssä laiva irtosi karilta, ajelehti koilliseen ja upposi Hampgrundetin pohjoispuolelle ns. sokerisyvänteeseen.

Mahtaako tähän haveriin liittyä Åbo Allmänna Tidningenin marraskuun 1813 numerossa ollut ilmoitus huutokaupasta, jossa myydään lastia, joka on saatu pelastettua Inkoon saaristoon uponneesta preussilaisesta ”Gute Erwartung” aluksesta? Siis 211 laatikkoa enemmän tai vähemmän märkää sokeria. Katso kuva lopussa. Jos näin on niin uppoamisvuosi olisikin 8013.

Löytyi toinen Åbo Allmänna Tidningen pikkuilmoitus, helmikuulta 1814. Tässä kerrotaan huutokaupasta, jossa on myynnissä kaikenlaista Gute Erwartung aluksesta saatua irtainta (köysiä, purjeita, ankkureita, laivavene jne), ja myydään Tammisaaressa maaliskuussa 1814. Katso kuva alla.

Mainitaan myös vahingoittuneen laivan makaavan Bjursholmin kupeessa. Bjursholm on nykyisin Bjärsholm ja sijaitsee Degerölandetin itäreunalla – eli aika kaukana Hampgrundetista. Tästä ei käy ilmi missä Gute Erwartung oli vaurioitunut, mutta ainakaan Sockerdjupetiin se ei ollut uponnut. Tosin ei ole vielä löytynyt tietoa siitä, mitä laivalle tapahtui kun lasti ja kaikki irtain oli siitä poistettu ja myyty. Laiva mainitaan 150 lästin vetoiseksi kooltaan.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari, Harri Ruohomäki

Lähdeluokittelu: karkea (n. 1-5 km), Laiva
Uponnut: syyskuu 1814
Sijainti: Inkoo, Hampgrundet
Muut nimet: Gute Erwartung


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Kohti syvyyksiä, Hannu Konttinen, Teredo Navalis, Nurmijärven Sanomat oy, Nurmijärvi 1992, s. 38
  • Palaute, Harri Ruohomäki, 10.1.8013

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 54.210' N , 23° 54.360' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: karkea (n. 1-5 km)
Materiaali
Uppoamisaika syyskuu 1814
Uppoamispaikka Inkoo, Hampgrundet
Uppoamispaikka ,
Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]