Gunnarsörenin hylky

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Gunnarsörenin hylky

Vauras Creutzin suku perusti Ruotsinpyhtään ruukin Kymijoen suistoon 1600-luvun lopulla. Tarina kertoo, että vapaaherra, valtioneuvos Creutzin omistama alus olisi erään kerran ollut matkalla Helsingistä Tukholmaan. Laivassa oli lastina elintarvikkeita: jauhoja, ruista, lohta, suolalihaa ja muuta vastaavaa. Kun Hanko oli ohitettu, ajoi laiva karille ja haaksirikkoutui Gunnarsörenin luona.
Koska laiva tuntui olevan tukevasti kivillä, läksi kapteeni miehistöineen soutamaan apua jo etäälle taakse jääneestä kaupungista. Matkalla he erehtyivät kertomaan asiantilasta hiittisläisille kalastajille. Nämä kiiruhtivat oitis kotisaarilleen, vaihtoivat aluksensa isompiin ja olivat hylyllä ennenkuin asiaan ehdittiin puuttua. Lasti purettiin, purjeet, mastot ja köysistö karsittiin ja sahatavaraa raastettiin aluksen kyljistä ja kannelta. Saaristolaisvenekuntien paljoudesta nopeimmat ehtivät käydä paikalla neljä kertaa. Joukko pyrähti tiehensä, kun Hangon suunnassa havaittiin lähestyvä tullikutteri. Sen saavuttua paikalle nähtävissä oli enää jonkin verran aluksen pohjaa.
Osia siitä on jäljellä jauhautuneena kivien ja hiekan alle edelleenkin. Kapteeni teki hylynryöstöstä rikosilmoituksen ja tutkimuksissa lähes kaikkien Hiittisten ja Kemiön saarten kalastajien todettiin olleen mukana alusta purkamassa. Oikeudenkäynti oli pitkä ja värikäs, mutta viedystä tavarasta ei löydetty murustakaan. Sen sijaan kapteeni todettiin syylliseksi hänen jätettyään laivansa ilman vartiota.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Uponnut: 1663
Sijainti: Hanko, Gunnarsören


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Erkki Metsävuoren henkilökohtaiset arkistot
  • Ristiin Rastiin Saaristomerta, Eka Metsävuori, Turun Sanomien paino 1991

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 51.150' N , 22° 50.850' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali
Kotipaikka Suomi
Uppoamisaika 1663
Uppoamispaikka Hanko, Gunnarsören
Uppoamispaikka ,
Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]