Galgholman kaleeri

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Galgholman kaleeri
Helli hylkyjämme

Venäjän tsaari Pietari Suuren kaleerilaivasto oli ulottanut tihutyönsä vuonna 1719 Ruotsin rannikolle saakka. Seuraava vuonna ruotsalaiset ryhtyivät lopulta vastahyökkäykseen. Ahvenanmaalle päätettiin lähettää pienehkö laivasto-osasto, laivaston pääosan jäädessä suojaamaan Tukholman saaristoa.
Heinäkuun 27. päivänä vihollinen kohdattiin Föglöfjärdenin pohjoisosassa, lähellä Flisön saarta, josta taistelu on myös saanut nimensä (tunnetaan myös Ledsundin taisteluna). Ruotsalaiset kävivät hyökkäykseen yhden suuren linjalaivan, neljän fregatin, kolmen soutukaleerin ja kuuden pienemmän aluksen voimin. Heillä oli vastassaan ylivoimainen vihollinen: 61 kaleeria ja 29 muuta pienempää alusta.
Itse taistulu jäi lopullisesti vaille selvää ratkaisua ja kumpikin osapuoli julisti saaneensa voiton. Ruotsalaiset vahingoittivat tai upottivat 43 kaleeria, mutta tärkein saavutus heille oli, että vihollinen lopetti tämän jälkeen hävitysmatkat Ruotsin rannikolle.
Galgholman saaren rannasta 1960-luvulla pidetyn sukellusleirin yhteydessä löydetty kaleeri on luultavasti täällä käydyn taistelun ajoilta. Hylky sijaitsee noin 20 metrin syvyydessä. Hylyn ylin laudoitus on hajonnut, mutta muuten se on hyvässä kunnossa. Lahden pohjalla vesi on hyvin sameaa ja mutapohja pöllyää helposti.


Tekstin laatija Jukka Sulku

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: soutukaleeri
Uponnut: 1720
Sijainti: Ahvenanmaa, Degerby, Galholma


Lähdetiedot:
  • Jukka Sulkun hylkykortisto

HYLKYTIEDOT


Koordinaatit 60° 02.220' N , 20° 23.850' E WGS84

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali puu
Tyyppi soutukaleeri
Kotipaikka Venäjä
Uppoamisaika 1720
Uppoamispaikka Ahvenanmaa, Degerby, Galholma

Kunto melko ehjä

Pohjan syvyys 18-22m
Pohjan laatu muta

Muuta Hylky noin 100m rantakalliosta. Paikka varmentamaton.