Flisön kaleeri

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Flisön kaleeri

Venäjän tsaari Pietari Suuren kaleerilaivasto oli ulottanut tihutyönsä vuonna 1719 emomaa Ruotsin rannikolle saakka. Seuraava vuonna ruotsalaiset ryhtyivät lopulta vastahyökkäykseen. Ahvenanmaalle päätettiin lähettää pienehkö laivasto-osasto laivaston pääosan jäädessä suojaamaan Tukholman saaristoa.
Heinäkuun 27. päivänä 1720 vihollinen kohdattiin Föglöfjärdenin pohjoisosassa lähellä Flisön saarta, josta käyty taistelu on myös saanut nimensä (tunnetaan myös Ledsundin taisteluna). Ruotsalaiset kävivät hyökkäykseen yhden suuren linjalaivan, neljän fregatin, kolmen soutukaleerin ja kuuden pienemmän aluksen voimin. Heillä oli vastassaan ylivoimainen vihollinen: 61 kaleeria ja 29 muuta pienempää alusta.
Itse taistulu jäi lopullisesti vaille selvää ratkaisua ja kumpikin osapuoli julisti saaneensa voiton. Ruotsalaiset vahingoittivat tai upottivat 43 kaleeria, mutta tärkein saavutus heille oli, että vihollinen lopetti tämän jälkeen hävitysmatkat Ruotsin rannikolle.
Yksi upotetuista kaleereista paikallistettiin alueella 60-luvulla pidetyn sukellusleirin yhteydessä. Hylyn pituus on noin 10 metriä, se sijaitsee Flisön kylän laiturin ulkopuolella noin 10 metrin syvyydessä, mutapohjalla, ja se on palanut pohjalautoja myöten. Hylystä on löytynyt tiiliä.


Tekstin laatija Jukka Sulku

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: soutukaleeri
Uponnut: 1720
Sijainti: Ahvenanmaa, Flisö


Lähdetiedot:
  • Hiljaiset laivat, Raoul Johnsson, s. 107. SUSL 1988
  • Meri maamme turvana, Tapani Mattila, s. 47. Gummerus 1983
  • Jukka Sulkun hylkykortisto

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 01.134' N , 20° 20.270' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi soutukaleeri
Kotipaikka Venäjä
Uppoamisaika 1720
Uppoamispaikka Ahvenanmaa, Flisö
Uppoamispaikka ,

Pituus 10m

Pohjan syvyys 10m
Pohjan laatu muta

Muuta Paikka varmentamatonKOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]