Finn-Baltic

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Finn-Baltic

Puskija Finnin ja proomu Balticin alusyhdistelmä kaatui Hangossa joulukuun 27. päivänä 1990.

Finn ja Baltic kuuluivat Finnpusku-puskuproomujärjestelmään, joka käsitti kaksi puskijaa ja viisi proomua. Puskija ja proomu voitiin liittää yhteen niin, että ne olivat kuin yksi alus. Yhdistelmän pituus oli 166,6 metriä ja leveys 27,2 metriä. Molemmat olivat valmistuneet vuonna 1987.

Finn-Baltic oli lähtenyt Raahesta joulukuun 25. päivänä rautarikastelastissa kohti Hankoniemen itäpuolella olevaa Koverharin rautatehdasta. 27. päivänä, vähän puolenpäivän jälkeen, alus vaihtoi luotsia Hangossa. Siinä oli 9 hengen miehistö. Tuuli oli etelästä 16 – 18 metriä sekunnissa. Hangon eteläpuolella, vasemmalle tehdyn käännöksen jälkeen, yhdistelmä kallistui vasemmalle ja kaatui. Malmilasti vajosi pohjaan. Yhdistelmä jäi kellumaan pohja ylöspäin pinnalle ja ajautui tuulen mukana kohti Flatkubbin luotoa (nykyisin Lergrundsbådarnan). Matalikolle ajauduttuaan osa sen komentosillasta repeytyi irti. Kaksi aluksen miehistön jäsentä jäi ylösalaisin olleen puskijan pohjalle muodostuneeseen ilmataskuun. Siitä heidät pelastettiin myöhemmin. Muut mukana olleet saivat surmansa. Aluksesta valui runsaasti öljyä, josta osa ajautui Hangon rannoille. Onnettomuuden syy oli lastin siirtyminen.

Helmikuussa 1991 Finn-Baltic käännettiin oikein päin ja kunnostettiin. Finnin uusi nimi on Steel ja Balticin Botnia.


Tekstin laatija Jukka Saari

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Uponnut: 1991
Sijainti: Hanko, Lergrundsbådarna


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Finn-Baltic onnettomuustutkintaraportti
  • Sukellusseura H2O r.y.:n hylkyarkisto, 728a-2

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 48.370' N , 22° 59.090' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali
Kotipaikka Hampuri
Uppoamisaika 1991
Uppoamispaikka Hanko, Lergrundsbådarna
Uppoamispaikka ,


Pohjan syvyys noin 10 m


Laatijat Risto Sajaniemi
MEDIA

Videot


Tekijä tai tekijät:Ajulle
Rautamalmirikastetta Luulajasta Koverhariin kuljettanut puskuproomu Finn-Baltic kaatui Hangon edustalla 27.12.1990. Turmassa kuoli kahdeksan ihmistä. Video on kooste TV1:n dokumentista Kohtalokas kaatuminen. Koko ohjelma osoitteessa http://youtu.be/5gUKLt07sd4. Ladattu 27.12.2010.


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]