Femma

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Femma

Kaksimastoinen kaljaasi Femma oli rakennettu Finströmissä Ahvenanmaalla honkapuusta tasaperäiseksi. Rakennusmestarina toimi Erik Karlsson. Kaljaasiin laitettiin 30-luvulla 60 hevosvoimainen 2-sylinterinen apukone. Aluksen tunnuskirjaimet olivat OHVW.

Pyhärantalainen Kustaa Saario osti aluksen vuonna 1924 ja myi sen eurajokelaisille Karppiselle ja Vanhatyrjylle. 20-luvun lopulla eräänä syksynä Femma oli halkoreissulla Turussa. Halkojen myynti sujui huonosti. Eräät pirtutrokarit suostuttelivat kipparin pirtureissulle Porkkalan selälle. Tulli sai kuitenkin vihiä asiasta ja miehet jäivät kiinni. Femma takavarikoitiin ja myytiin myöhemmin pakkohuutokaupalla, ostajista ei ole tietoa. Vuonna 1937 Femma myytiin luvialaiselle Oskar Fagerströmille.

Lokakuun viimeisenä päivänä vuonna 1937 kaljaasi Femma oli ankaran tuulen vuoksi pakotettu ankkuroitumaan Pirskerin taakse suojaan. Mutta ankkuri petti ja laiva ajautui viimein Huilkarin rantaan, johon se upposi. Femma esiintyi laivaluettelossa vielä useita vuosia, kunnes se vuonna 1940 vihdoin sieltä poistettiin. Eli julistettiin hylyksi.


Tekstin laatija Seppo Salonen

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: kaljaasi
Uponnut: 31.10.1937
Sijainti: Luvia, Iso-Huilkari


Hylystä muualla:

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 61° 22.807' N , 21° 28.027' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi kaljaasi
Kotipaikka Luvia
Uppoamisaika 31.10.1937
Uppoamispaikka Luvia, Iso-Huilkari
Uppoamispaikka ,

Pituus 24,9 m
Leveys 6,9 m
Asento Oikeinpäin.
Minimisyvyys 3 m.
Kunto Kyljet pystyssä. Kansi purettu pois. Kone, potkuri ja peräsin nostettu.

Pohjan syvyys 6 m
Pohjan laatu Muta
Näkyvyys 0-6 m


Laatijat Seppo Salonen
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]