Europa

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Europa

Europa oli vanha, venäläisten Amerikasta ostama alus. Se oli muutettu koululaivaksi, mutta sodan aikana se oli liitetty kiinteämmin Venäjän Itämeren laivastoon. Alus oli jätetty ankkuriin Kruunuvuorenselälle ja sen vartiointi oli uskottu yhdelle merisotilaalle. Aamulla Europan mastonhuiput näkyivät pinnalle ja myöhemmin löytyi vartiomiehen tapettu ruumis.
Alusta yritettiin nostaa vuonna 1922, mutta rahanpuute keskeytti työn mudan imuun joutuneella hylyllä. Vuonna 1926 hankkeeseen ryhdyttiin uudelleen, koska aluetta käytettiin kompassien kalibrointiin ja hylky vääristi näyttämää. Hylkyyn oli myös jonkin verran törmäillyt pienveneitä. Isommat sen kiersivät, koska hylky ei ollut väylällä. Sukeltajat totesivat hylyn perän vajonneen seitsemän metriä mutaan, pääkansi perässä oli pohjan tasalla. Keulan suez-taavetti oli kahden metrin syvyydessä. Hylystä nostettiin kaikkiaan 200 000 silloisen markan arvosta romua, mm. kuusi 20 tonnin painoista höyrypannua. Runkoa räjäytettiin miinoilla kapteeniluutnantti Huttusen johdolla kappaleiksi ja osat nostettiin pintaan. Peräosan mutaan vajonnutta rautaromua on vielä paikalla.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 1918
Sijainti: Helsinki, Kruunuvuorenselkä


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Huvustadsbladet 9.10.1925

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 10.400' N , 25° 00.100' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Venäjä
Uppoamisaika 1918
Uppoamispaikka Helsinki, Kruunuvuorenselkä
Uppoamispaikka ,
Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]